Tšehhi koondise kogenud peatreener asetas soosikukoorma Eesti korvpallikoondise õlule

Jarmo Jagomägi
, Reporter
Copy
Tšehhi korvpallikoondise peatreener Diego Ocampo.
Tšehhi korvpallikoondise peatreener Diego Ocampo. Foto: cz.basketball

Homme alustatakse Tallinnas Tondiraba jäähallis korvpalli 2024. aasta olümpia eelvalikturniiriga. Meie avavastase, Tšehhi koondise peatreeneri Diego Ocampo sõnutsi on Eesti koduse mõõduvõtu suurim soosik.

Lisaks Tšehhile läheme pühapäeval vastamisi Põhja-Makedoonia ja teisipäeval Iisraeliga. Selle miniturniiri kaks paremat mängivad järgmise nädala lõpus Poolas, kus selgitatakse nelja seast välja üks, kes tuleval aastal reaalselt OM-piletit saab püüda.

Kui Eesti pidas ettevalmistuse jooksul kolm kontrollmängu – võideti kaks korda Ungarit, kaotati Soomele –, siis Tšehhi viis. Alistati vaid Jordaania, lüüa saadi Belgialt, Argentinalt, Portugalilt ja Elevandiluurannikult. 

Samas kulus neile iga mäng marjaks ära, sest tiimis puhuvad uued tuuled. Terve kümnendi koondist tüürinud Ronen Ginzburgilt võttis tänavu ameti üle kogenud hispaanlane Diego Ocampo. Mängijatega saigi ta lähemalt tuttavaks alles sel suvel.

«Meil oli korralik ettevalmistus. Oleme laupäevaks nii heas seisus kui võimalik. Esimeste nädalatega õppisin, kuidas alaliidus ja koondises asjad käivad. Kindlasti ei tulnud ma siia ega öelnud, et olen nüüd boss,» rääkis värske peatreener Tšehhi korvpalliliidu kodulehel.

Oktoobris 47. sünnipäeva tähistava Ocampo CV on üsna kirev. Ta alustas treeneritööga juba 2000ndate alguses. Varakult mängijakarjääri lõpetanu on erinevates ametites olnud Hispaania kõrgliiga klubide juures, aga ka näiteks Saksamaa meistrisarjas. 

«Lisaks õigele suhtumisele on mu eesmärk panna mängijad mõistma, miks me midagi teeme. Nad saavad korvpallist aru. Ma ei taha neid treenida kui masinaid. Soovin, et nad teeks etteantud mänguplaani piires ka ise otsuseid,» vaatas Ocampo tuleva turniiri poole.

Homme kohtutakse kell 16 võõrustajatega. «Eesti mängib kodus. Neil on noor ja energiline tiim. Nad kaitsevad ja viskavad väga hästi,» iseloomustas Ocampo esimest vastast.

«Mõned mehed mängivad Euroopa erinevates paikades väga hästi. Neil jagub kogemust. Eesti on selle esimene eelvalikturniiri soosik.»

Ta lisas: «Aga me teame, mida tahame – mängida 40 minutit suuremate mõõnadeta. Väga tähtis on stabiilselt esineda nii kaitses kui ka rünnakul kogu mängu ulatuses.»

Muide, Tšehhi pääses 2021. aastal Tokyos esmakordsel olümpiale. Jagu saadi Iraanist, aga kaotati Prantsusmaale ja USA-le. Lõpuks teeniti üheksas koht.

Ent võrreldes toonasega on rivid oluliselt lahjemad. Eemale jäävad Euroliiga tähed Tomáš Satoranský ja Jan Veselý ning EuroCupi tsentrite paremikku kuuluv Ondřej Balvín. 

Probleeme on tšehhidel korvi all veelgi. Martin Peterkat on seganud õlamure, Martin Kříži varbavigastus. Tõsi, ka Eestil on eesliinis olulisi puudujaid eesotsas Maik-Kalev Kotsariga.

Tšehhi koondise koosseis

26 David Böhm (206 cm) Praha USK

7 Vojtěch Hruban (202 cm) London Lions

22 Michal Kozak (203 cm) Hamburg 

27 Vít Krejčí (199 cm) Atlanta Hawks

31 Martin Kriz (200 cm) Nymburk

77 Tomáš Kyzlink (198 cm) Limoges CSP

15 Martin Peterka (203 cm) Strasbourg

9 Viktor Polpan (191 cm) Brno

20 Šimon Puršl (205 cm) Brno

19 Ondrej Sehnal (190 cm) Nymburk

3 Spencer Svejcar (193 cm) Ústí nad Labem

11 Matej Svoboda (200 cm) Děčín

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles