Selgus esimene spordiala, mis avab eraldi klassi transsoolistele (4)

Postimees Sport
Copy
Foto on illustratiivne.
Foto on illustratiivne. Foto: FRANCOIS-XAVIER MARIT/AFP/SCANPIX

Rahvusvaheline ujumisliit (World Aquatics) on esimene suurem alaliit maailmas, kes tutvustab oktoobris nn avatud võistlusklassi, kus saavad osaleda ka transsoolised sportlased.

«See murranguline pilootprojekt rõhutab organisatsiooni vankumatut pühendumust kaasamisele, mis tervitab igast soost ja soolise identiteediga ujujaid,» teatas World Aquatics kolmapäeval.

Möödunud aastal jättis World Acquatics transsoolised ujujad näiteks olümpiamängude ja maailmameistrivõistluste naiste võistlustelt välja. Erandid on lubatud ainult juhul, kui soovahetus viidi lõpule enne 12. eluaastat.

Open-klass võetakse esimest korda kasutusele oktoobris Berliinis toimuval MK-etapil. Võistelda on võimalik igas ujumisstiilis 50 ja 100 m distantsidel. Ujuja peab kuuluma rahvusliku alaliidu alla, kuid võib MK-etapil esindada klubi või riiki.

Ujumises tegi revolutsiooni USA ujuja Lia Thomas, kes ujus mehena kuni 2019. aastani, seejärel läbis hormoonravi ja temast sai 2022. aasta märtsis esimene transujuja, kes võitis USA ülikooli meistrivõistlused naiste arvestuses.

Kommentaarid (4)
Copy
Tagasi üles