Ungari president MMil: sõda Ukrainas näitab, et sporti rahu edendajana on vaja

Karl Mihkel Eller
Copy
Maailma kergejõustikuliidu (WA) president Sebastian Coe (vasakul) ja Ungari president Katalin Novak.
Maailma kergejõustikuliidu (WA) president Sebastian Coe (vasakul) ja Ungari president Katalin Novak. Foto: Aleksandra Szmigiel/REUTERS/Scanpix

Laupäeval Budapestis avatud kergejõustiku MMil andis tooni ungari rahvuslus ning presidendi avakõnest ei puudunud vihje Venemaale.

Maailma kergejõustikuliit (WA) keelas Venemaa ja Valgevene sportlaste osalemise MMil Ukrainas käimasoleva sõja tõttu. Ungari president Katalin Novak kasutas kõnes ära võimaluse vihjamaks, et sport võiks olla üks rahu edendamise vahendeid.

«Headel ja rasketel aegadel vajame sporti. See võib aidata teil igapäevastest probleemidest välja tulla. Sõda meie naaberriigis Ukrainas näitab, et sporti rahu edendajana on vaja. Siin toimuvatel võistlustel saavad erinevate riikide sportlased omavahel ausalt võidelda. Spordis saab ka kogeda, mis tunne on olla kellegi teise positsioonil,» » ütles Novak laupäeval toimunud avatseremoonial.

Soome meedia sõnul proovivad mõned riigijuhid venelaste rahvusvahelisteld võistlustele naasmise teemaks just selleks, et näidata sporti kui neutraalset ja rahu vahendavat vahendit.

Katalin valiti Ungari esimeseks naispresidendiks eelmisel aastal ning ta kuulub autokraatliku peaministri Viktor Orbani parteisse Fidesz.

President tänas kõnes koruvalt oma rahvast. Ta tõi esile, et Ungari soovib tulevikus korraldada veelgi kaalukamaid spordiüritusi ning taaselustada olümpiamängude võõrustamise võimaluse.

«Tagame sportlastele ja külastajatele turvalised tingimused. Meie riigis on viimastel aastatel toimunud 49 rahvusvahelist võistlust. Me tahame teha rohkem. Staadioni ümbritsev park on mälestus meie olümpiale kandideerimisest. Rooste muudeti siin kullaks,» rääkis Novak.

Budapest teatas 2013. aastal ametlikult, et kandideerib 2024. aasta olümpialinnaks, kuid loobus neli aastat hiljem. Nii jäid spordipeo korraldamisele konkureerima Pariis ja Los Angeles. Ungari on võitnud rohkem suveolümpiamedaleid kui ükski teine riik, kes pole mänge kunagi võõrustanud.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles