MMil osalev sooneutraalne jooksja kritiseeris Ungarit: kahju, et sellisel riigil lastakse võistlusi korraldada (4)

Postimees Sport
Copy
Nikki Hiltz.
Nikki Hiltz. Foto: Dylan Martinez/Reutets/Scanpix

Ungari pealinnas Budapestis toimuva kergejõustiku MMi taustal on pööratud tähelepanu ka riigis valitsevale olukorrale. Näiteks on kehtib Ungaris seadus, mis kaitseb lapsi seksuaalvähemustega seotud sisu eest, kuid MMil võivad võistelda ka sooneutraalsed sportlased.

MMil osalev USA keskmaajooksja Nikki Hiltz identifitseerib end transsoolise ja mittebinaarse inimesena ehk ta ei tunne ennast ei mehe ega naisena. Tema sõnul tuleks suurte rahvusvaheliste võistluste korraldusõigust jagades arvestada ka kandideerivate riikide inimõiguste taset.

«Igal spordialal on homoseksuaale. Minu meelest on kahju, et sellistel riikidel lastakse pidevalt võistlusi korraldada. Ma loodaks, et ürituste korraldajad peaksid vastama mitmekesisuse printsiipidele. Kahjuks see nii ei ole,» kommenteeris Hiltz uudisteagentuurile AP.

Hiltz tuli nö kapist välja kaks aastat tagasi. Transinimeste elu on USAs tehtud üsna keeruliseks. Nende õigusi on seadustega oluliselt kärbitud. Näiteks tulevad lüngad sisse elementaarses tervishoius ja hariduses.

Hiltzi hinnangul kritiseerivad teda peamiselt vanemad inimesed. «Spordis on palju valgeid eakamaid mehi. Nendega on raske. Nad ei saa sellest aru. Noore mõistavad üha enam ning üritavad ka vanemaid parandada,» arutles Hiltz.

Kommentaarid (4)
Copy
Tagasi üles