Tipptiim käskis jalgratturil saavutada ekstreemse kaalu

Siim Kaasik
, reporter
Copy
Juan Ayuso.
Juan Ayuso. Foto: Gian Ehrenzeller/AP/Scanpix

Hispaanlane Juan Ayuso on 20-aastane profirattur, kes on 184 sentimeetrit pikk ning kaalub kõigest 63 kilogrammi.

Alates 2021. aastast tipptiimis UAE Team Emirates pedaaliv Ayuso peab iga päev kõvasti pingutama, et oma kaalu madalal hoida. Vastasel korral võib ta lihtsalt tööst ilma jääda.

Itaalia portaal Bicisport vahendab toitumiseksperti Fernando Pérezit, kelle sõnul andis UAE Team Emirates Ayusole käsu langetada kaal Hispaania velotuuriks 63 kilogrammi peale. Üldjuhul kaalub Ayuso hooaja sees 64,5 kilogrammi.

184 sentimeetri pikkusele inimesele on taolise kehakaalu saavutamine ränkraske ülesanne. Ayuso on avaldanud, et tal on aastas jõulude ajal vaid neli päeva, mil ta võib süüa mida iganes soovib.

«Tänapäeval nõutakse noortelt ratturitelt nii toitumise kui ka treeningu osas väga palju ohverdusi. See kõik kurnab sportlased aastate jooksul mentaalselt läbi,» tunnistas 2009. aasta Hispaania velotuuri võitja Alejandro Valverde.

Ayuso muutis oma elukorraldust veidi üle kahe aasta eest, kui lahkus oma vanematekodust ning siirdus Andorrasse elama profielu.

«Alustasin toidu kaalumist juba siis, kui elasin vanematega. Alates 17-aastaselt olen koostööd teinud toitumiseksperdiga. Alguses olin nagu iga teine poiss, kuid nüüd on kõik apsud kaalul,» ütles Ayuso.

«Kasutu on ratta seljas kõik õigesti teha ning olla imelises vormis, kui sa ei jälgi oma toitumist. Parem on vähem treenida ning hoolitseda rohkem toitumise eest. Mulle piisab sellest, et meeskond andis mulle jõuludeks vaba voli,» lausus Ayuso.

Aasta viimane suurtuur Vuelta stardib laupäeval ning lõppeb 17. septembril.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles