VIDEO Mercedese tiimiboss meenutas karmi avariid: arvasin, et olen surnud

Karl Mihkel Eller
Copy
Toto Wolff.
Toto Wolff. Foto: Alessio De Marco/LPS via ZUMA Press Wire/SCANPIX

Mercedese F1 tiimipealik Toto Wolff meenutas BBC raadiosaates aastate eest toimunud avariid, mis oleks võinud lõppeda mehe surmaga. 1990ndatel autosportlasena läbi lüüa proovinud Wolff käis 00ndate lõpus sõitmas kurikuulsal Nordschleife-Nürburgring ringrajal ning rullus 300 km/h sõitnud autoga üle katuse.

Nordschleife ringrada tuntakse hüüdnimega «Roheline põrgu» ning F1-etapp toimus seal viimati 1976. aastal. Rada neelab veel tänapäevalgi inimelusid ning 2009. aastal oli Wolff lähedal, et ka temagi oleks rajale oma hinge jätnud.

Wolff, kes pürgis võidusõitjaks enne edukat karjääri meeskonnajuhina, oli Nordschleifel edu nautinud, kui võitis oma klassis 1994. aastal Nürburgringi 24 tunni võidusõidu. BBC Radio 4 saates «Desert Island Discs» rääkis Wolff, et püüdis 2009. aastal nooruspõlve taastada.

«Öeldi, et ainult kohalikud saavad seal tõesti kiired olla. Ja seal proovisid kätt professionaalid, kes olid rahvusvahelisel tasemel väga edukad, aga ei saanud Nordschleifel kunagi kohalikele lähedale,» alustas Wolff meenutust.

Wolff prooviski ühel treeningringil saavutada 20 km ringi rajarekordit. Ta saigi oma Porsche 911 RSR-ga ajaks 7.03,28, mis tähistas tippmarki, kuid arvas, et suudab välja pigistada ka aja alla seitsme minuti.

«Rehvid polnud selliseks kihutamiseks piisavalt head. Oleksin pidanud kiire ringi peatama ja tagasi boksi sõitma,» möönis sakslane tagant järgi. Sirgel teelõigul põrkas Wolff 305 km/h tunnis sõites vastu rajabarjääri, kokkupõrke jõuks mõõdeti 27 G-d. «Auto veeres mitu korda suurel kiirusel üle katuse. See ei lennanud metsa, tulin rajale tagasi.

Avarii videos alates 2.30:

350 meetri pärast jäi auto seisma. Sain raskelt vigastada, kuid instinktiivselt ühendasin end raadio küljest lahti ja väljusin. Nad leidsid mind, kiiver peas, barjääri taga rohus lamamas. Arvasin, et olen surnud,» rääkis Wolff.

Wolff ei mäleta õnnetust ennast, tema järgmine mälestus on sõit kiirabiga haiglasse. «Arvasin, et kui see lõppeb halvatusega, oli see tõesti mu elu kõige rumalam idee. Ja ma mäletan, et mind viidi haiglasse, mulle tehti MRI ja siis ütlesin õele: «Andke mulle lihtsalt teada, kas mu selgrooga on kõik korras.»

Arst ütles: «Teil on mõned luumurrud, kuid teie seljaaju ei ole kahjustatud.» Need 15 minutit ootamist olid kohutavad. Ja see oli hetk, mil ma ütlesin endale, et ei tegele võidusõiduga enam mitte kunagi,» lõpetas Wolff.

Samal aastal soetas Wolff osaluse Williamsi F1 meeskonnas. 2013. aastal sai temast osanik Mercedese F1 tiimis ning ta hakkas ka Saksamaa meeskonna juhiks.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles