Venelased tormasid paljukirutud Issinbajeva kaitseks välja

Postimees Sport
Copy
Jelena Issinbajeva
Jelena Issinbajeva Foto: imago / Camera 4 / JIM

Kuigi teivashüppelegend Jelena Issinbajeva on viimasel ajal Venemaal kõvasti kriitikat saanud, tegi rahvusvaheline kergejõustikuliit paljude idanaabrite hinnangul talle liiga.

Issinbajeva sattus kaasmaalaste pahameele alla, kui distantseeris end Venemaa sõjaväest. Nimelt oli Issinbajeva aastaid armeeklubi CSKA palgal, kuid tema sõnul olid talle antud auastmed kõigest sümboolsed.

«Venemaal, nagu ka igal pool mujal Euroopas, kuuluvad sportlased spordiklubidesse. Kuni 2018. aastani esindasin spordiklubi CSKA ning teenisid kõrgeid auastmeid ja tiitleid. Need tiitlid, mida täna mainitakse, on vaid sümboolsed. Ma ei ole kunagi Venemaa relvajõududesse kuulunud. Ma ei ole kunagi olnud riigiduuma liige ega kuulunud ühtegi parteisse,» teatas Issinbajeva, tekitades Venemaal pahameeletormi.

Samamoodi said venelased pahaseks, kui rahvusvaheline kergejõustikuliit jättis Issinbajeva välja maailmameistrivõistluste ajaloo 40 parema sportlase nimekirjast. Idanaabrite hinnangul tehti kahekordsele olümpiavõitjale ja kolmekordsele maailmameistrile ülekohut. Seejuures ei olnud naiste edetabelis ühtegi venelannat.

«Naljakas, et edetabelis pole ühtegi meie sportlast. Pole kahtlust, et nimekirja kuuluvad paljud auväärsed sportlased, kuid Issinbajeva teened on palju suuremad kui näiteks Stacy Dragila (kahekordne teivashüppe maailmameister – toim),» lausus endine Venemaa kõrgushüppaja Anna Tšitšerova, kes jäi positiivse dopinguproovi tõttu ilma Pekingi olümpiapronksist, kuid võitis Londonis kulla.

Sõna võttis ka Venemaa riigiduuma saadik Dmitri Svištšov, kes kritiseeris otse maailma kergejõustikuliidu presidenti. «Arvan, et Sebastian Coe ja teised veteranid, kes alaliitu juhtivad, peaksid hoolikalt õppima kergejõustiku ajalugu, avama võistlusprotokollid ja entsüklopeediad. Me ei räägi ju ainult Suurbritannia ja USA edetabelist,» ütles ta.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles