Ferrari lubab sel nädalal F1-etapil rajale venelasest sõitja

Karl Mihkel Eller
Copy
Robert Švartsman (vasakul) ja Ferrari põhisõitja Charles Leclerc.
Robert Švartsman (vasakul) ja Ferrari põhisõitja Charles Leclerc. Foto: imago images/HochZwei/Scanpix

Ferrari F1 meeskond lubab sel nädalal Hollandis Zandvoortis toimuval F1-etapil rajale venelase Robert Švartsmani, kes sõidab küll Iisraeli lipu all, kuid kuni 2022. aastani esindas sünniriiki.

Vormel 1s kehtib juba teist hooaeg järjest reegel, et iga meeskond peab vähemalt kahel etapil panema vabatreeningus rooli noorsõitja. Ferrari on otsustanud, et Zandvoortis istub reedesel vabatreeningul põhisõitja Carlos Sainzi asemel vormelisse 23-aastane Švartsman.

2019. aastal F3- ning 2020. ja 2021. aastal F2-sarjas eestlase Jüri Vipsi konkurent olnud Švartsman on esimest hooaega F1s Ferrari varusõitjaks. Hooaeg tagasi täitis ta Itaalia meeskonna testsõitja ülesandeid, kuid pääses ka siis ühel etapil F1-auto rooli.

Rahvusvaheline autoliit (FIA) pole keelanud Venemaa sõitjatel nende egiidi all toimuvatel võistlustel osaleda. Näiteks autoralli MM-sarjas osaleb WRC2-klassis Nikolai Grjazin, kuid tingimus on, et võistelda ei tohi riigi lipu all. Švartsman on aga otsustanud vahetada sõitjalitsentsi ning esindab Iisraeli.

F1-sarja reegel näeb ette, et noorsõitjaks kvalifitseerub sportlane, kes pole võistelnud rohkem kui kahel F1 Grand Prixil. Švartsman on 2023. aastal sisuliselt esimene uustulnuk, kes vabatreeningul rajale lubatakse.

Tehniliselt täitsid neid ülesandeid hooaja esimesel etapil aga lausa kolm sõitjat: Oscar Piastri (McLaren), Logan Sargeant (Williams) ja Nyck de Vries (AlphaTauri). Neist kolmest polnud enne Bahreinis toimunud esimest etappi F1 põhivõistlusel startinud kaks esimest, de Vries oli pääsenud starti ühel etapil.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles