Hamiltoni MM-tiitlit endale ihkav endine sõitja: tunnen end F1 maailmameistrina

Karl Mihkel Eller
Copy
Felipe Massa (vasakul) ja Lewis Hamilton.
Felipe Massa (vasakul) ja Lewis Hamilton. Foto: VANDERLEI ALMEIDA/AFP/Scanpix

Kevadel teatas endine F1 sõitja Felipe Massa, et kavatseb kohtu kaudu endale nõuda 2008. aasta MM-tiitlit. Augustis teatas ta, et plaanib kohtusse kaevata Rahvusvahelise autoliidu (FIA) ja vormel 1 sarja promootori (FOM). Nüüd teatas ta Brasiilia meediale antud intervjuus, milles seisnevad tema otsuse tagamaad.

Intervjuus Globo Esportele avaldas Massa, et peab end täieõiguslikuks F1 maailmameistriks ning et Brasiilia rahvas nõuab tõe jalule seadmist.

«See on valus. See oli olukord, kus mul oli tiitel käes. See tiitel oli meie oma. Ja see võeti ära läbi manipuleerimie. Kahtlemata on see midagi väga tõsist spordi, õigluse ja kõigi inimeste jaoks, kes on osa spordist, mida peame puhtaks, kuid see polnud nii,» rääkis endine Ferrari sõitja.

Toonane hooaeg kujunes äärmiselt põnevaks. Ferrari roolis istunud Massat jäi lõpuks karjääri esimese tiitli võitnud Lewis Hamiltonist (McLaren) lahutama vaid üks punkt. «Mul pole Hamiltoni vastu midagi. Võitlus käib võistluse pärast, mis oli võlts ja keegi maksis selle eest hinna. See olin kindlasti mina,» lisas Massa.

Brasiillane räägib skandaalsest Singapuri GPst, kus ta oli antud võistlust juhtimas ning liikus võidu suunas. Renault sõitja Nelson Piquet jr sõitis vastu seina, mille tõttu tuli rajale turvaauto ning kõik sõitjad kasutasid võimalust boksipeatuseks. Kahjuks Ferrari peatus ebaõnnestus ning liidrikohal olnud Massa jäi sootuks punktideta. Võitis toona Renault meeskonda kuulunud Fernando Alonso. Nüüd soovibki Brasiilia vormelilegend, et antud võistlus tühistataks, kuna tulemustega manipuleeriti.

«Kui näeme, et millegagi manipuleeriti, siis sel hetkel, kui selles aru saime, et toimus pettus ja röövimine, olime ärritunud. Sain sellest teada 2009. aastal ja tegin kõik endast oleneva, et näidata, et asjad ei olnud õiged, sest keegi ei saanud karistada. Õigemine sai, kuid kahe aasta pärast naasis Pat Symonds (toonane Renault peainsener ja nüüdne F1 tehnikadirektor - toim) ja [Flavio] Briatore (toonane Renault tiimipealik – toim) naasid lühikese aja jooksul. Lõpuks ei karistatud sellise varguse eest kedagi,» teatas Massa.

2008. aasta MM-tiitlis oli Massa veel kinni kuni viimase etapi viimase ringini. Tema kodurajal Interlagoses toimunud etapi suutis mees võita ning arvas finišijoont ületades, et on maailmameister, kuid kuna Hamilton suutis vihmamärjal rajal tõusta viiendaks, siis teenis ta MM-tiitli ühepunktilise eduga.

Nüüd, teades kõike, mis sel hooajal juhtus, tunneb brasiillane, et auhind kuulub talle. «Tunnen end meistrina. Ja ma usun, et ka kõik brasiillased, kes selle aasta viimasel võistlusel kannatasid... Kahtlemata tunnen end tõelise meistrina ja see oleks sellel otsustaval hetkel siin Interlagoses pakkunud 2008. aastal uskumatu peo,» lõpetas Massa intervjuu.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles