Kergejõustikumaailmas oodatakse järgmist ülisuurt dopinguskandaali (1)

Karl-Joosep Küngas
Copy
Rhonex Kipruto on viimane Keenia suur nimi, kes dopinguskandaali kistud.
Rhonex Kipruto on viimane Keenia suur nimi, kes dopinguskandaali kistud. Foto: REUTERS/Lucy Nicholson/Scanpix

Kergejõustikumaailma on aastate jooksul erinevad dopinguskandaalid. Küll tegelesid suurejoonelise pettusega Ida-Saksamaa, Nõukogude liidu, Hiina kui ka Venemaa sportlased. Peagi on oodata järgmist suurt skandaali ja seda julgesid ennustada mitmed kergejõustikueksperdid.

Kui veel mõned aastad tagasi mõtlesid inimesed, miks Keenia kergejõustiklased on just pikamaajooksudes nõnda head, siis eeldati, et neil on suurepärased eeldused. Paistis ju välismaailmale, et sealne loodus ja kasvatus ongi ideaalne alus pikamaajooksjaks saamiseks. Kahjuks on aeg näidanud, et lisaks eelnevalt mainitule on väga tugevalt mängus ka keelatud ained.

Tänavu mais teenis 10 km maanteejooksu maailmarekordiomanik Rhonex Kipruto dopingukahtlustuse tõttu ajutise võistluskeelu. Tema on viimane Keenia esmaklassiline sportlane, keda dopingu tarvitamises kahtlustatakse. Kipruto on küll keelatud ainete tarvitamist eitanud, ent kohtuprotsess endiselt käib. Kui 23-aastane Kipruto peakski karistuse teenima, siis läheb tema nimi nimekirja, kus ees mitmed dopinguga patustanud Keenia tippsortlastest.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles