Kergejõustiku MMi maskott langes kriitika alla: ta käitus idiootselt

Siim Kaasik
, reporter
Copy
Kergejõustiku MMi maskott Youhuu riietus naiste kuulitõukevõistluse ajaks sumokostüümi.
Kergejõustiku MMi maskott Youhuu riietus naiste kuulitõukevõistluse ajaks sumokostüümi. Foto: Zheng Huansong/ZUMA PRESS/SCANPIX

Eelmisel nädalal lõppenud Budapesti kergejõustiku MMil tegutses maskott nimega Youhuu. Nii mõnegi spordivaatleja hinnangul käitus Youhuu korduvalt kohatult.

Youhuu tegemised jõudsid meediasse mitmel puhul. Näiteks pahandas ta Bahama sprinterit Anthonique Strachani, kui hiilis sportlase seljataha ning ehmatas teda.

Kui seda võis tõlgendada veel kui süütut nalja, siis hoopis teravamalt kritiseeriti maskotti naiste kuulitõuke võistluse järel. Nimelt tuli Youhuu võistlusele sumokostüümis. Kriitikute hinnangul oli see häbitu vihje naiskuulitõukajate kehakaalule.

«Milleks kasutada sumokostüümi? See on halb stereotüüp ning aegunud kuvand tugevate naiste kohta. Nad on ilmselt suuremad ja tugevamad kui teised naised, kuid mitte paksud. Kuulitõukajana peadki suurem olema. Paljud oleksid üllatunud, kui atleetlikud nad tegelikult on. Miks pidi maskott niimoodi inimeste kehasid halvustama?» lausus Rene Sack, kes on Saksamaa naiskuulitõukajaid treeninud alates 2016. aastast.

Temaga nõustus naiste kuulitõukes kuldmedali võitnud Chase Ealey treener Paul Wilson. «Olen sinuga nõus. See oli idiootne,» kirjutas ta.

Ka Prantsusmaa kergejõustikutreener Jean-Pierre Vazel oli Youhuust häiritud. «Maskott käitus tehnilises alas tüütult. Ta segas tribüüni esireas istunud inimeste vaadet,» kirjutas ta Twitterisse.

Meeste kettaheite võistluse ajal käis Youhuu ringi aga plakatiga, mis kutsus sportlasi bikiinivoorus osalema.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles