Aafrika korvpall tõstab pead, kõik meeskonnad on MMil võidu kätte saanud

Copy
Egiptuse koondise 185 cn pikkune tagamees Ehab Amin (palliga) kerkis 100:72 võidumängus Mehhiko vastu üleplatsimeheks 22 punkti, 10 korvisöödu ja 6 lauapalliga.
Egiptuse koondise 185 cn pikkune tagamees Ehab Amin (palliga) kerkis 100:72 võidumängus Mehhiko vastu üleplatsimeheks 22 punkti, 10 korvisöödu ja 6 lauapalliga. Foto: Earvin Perias/SOPA Images via ZUMA Press Wire/Scanpix

Aasias peetava korvpalli MMi esimesed voorud on toonud palju ühepoolseid mänge, aga ka ühe selge mustri: teise ešeloni meeskondadest tõusevad esile Aafrika omad.

Must manner on Okeaaniat arvestamata MMil väikseima esinduse, viie meeskonnaga. Ent nood kõik on saanud vähemalt ühe võidu ning võitlevad ägedalt järgmise aasta Pariisi olümpiamängude selle maailmanurga ainsa otsepääsme nimel. 16 parema hulka ei pruugi jõuda neist keegi, ent kohad alates 17-ndast on saadaval.

Edasipääsulootust hellitab Lõuna-Sudaan, kes B-grupis kaotas alustuseks lisaajal 96:101 Purto Ricole, ent alistas seejärel 89:69 Hiina. Kolmapäevases lahingus liidri Serbiaga on võitu raske loota, ent edasipääsu tagaks ka Hiina mitte ülisuur võit Puerto Rico üle.

G-grupis mängib Elevandiluurannik teise koha peale Brasiiliaga ning siin kuuluks Aafrika tiimi võit imede valdkonda. Ent Iraanist saadi jagu 71:69.

F-grupis vajavad Roheneemesaared, kelle koosseisu kuulub ka endine kalevlane Ivan Almeida, edasipääsuks pigem imet, segab 25-punktiline kaotus Gruusiale. Samas suudeti Venetsueelat võita 81:75.

A-grupis võitles Angola kõigiga, kuid Dominikaanit ega Itaaliat võita ei suutnud. Küll oldi 80:70 üle võõrustajatest Filipiinidest.

D-grupi viimases voorus üllatas Egiptus koguni 100:72 võiduga Mehhiko üle. Nii Egiptus kui ka Angola said omas grupis kolmanda koha.

Aafriklaste edu taustal paistavad eriti hästi silma asiaatide nõrgad tulemused. Kamba peale on seni saadud vaid üks võit ning seegi kuulub ootamatuste kilda. E-grupis oli Jaapan veel 13 minutit enne mängu lõppu Soome vastu taga 53:71, kuid võitis lõpuks 98:88.

Filipiinidest, Hiinast ja Iraanist oli juba juttu, võitu pole seni saanud ka Jordaania ega Liibanon.

Lisaks neile võib öelda, et üllatavalt kehvalt on esinenud ka mõned Ameerika maailmajao meeskonnad. USA, Kanada ja Dominikaani püsivad seni küll alistamatud ja ka Brasiilia püsib konkurentsis, ent Puerto Rico vajas Lõuna-Sudaani alistamiseks lisaaega ning Mehhiko ja Venetsueela on saanud ainult kaotusi. 

Tagasi üles