Paavst tõttas appi: jalgpallimaailma saladused paljastanud mees pääses vanglast

Postimees Sport
Copy
Paavst Franciscus 6. augustil Lissabonis.
Paavst Franciscus 6. augustil Lissabonis. Foto: Reinaldo Rodrigues/Global Imagen/Atlantico Press via ZUMA Press Wire/Scanpix

Lissaboni kohus mõistis esmaspäeval Football Leaksi veebisaidi taga olnud portugallasele Rui Pintole nelja-aastase tingimisi vanglakaristuse. Noormehe loodud veebileht alustas juba 2015. aastal dokumentide paljastamist, mis aastate jooksul tõi välja jalgpallimaailma räpaseid saladusi. Trellide tagant pääses ta tänu Rooma paavstile, kes külastas Portugali ja andis kergemaid kuritegusid sooritanud inimestele aru.

Pinto vahistati Ungaris 2019. aasta jaanuaris, kuid suunati hiljem koduaresti. Kohtprotsess mehe üle algas Lissabonis 2020. aasta septembris. Mehele määrati tingimisi karistus, sest ta avaldas kohtus tehtu üle kahetsust, teatas Reuters.

Rui Pinto 2019. aastal Ungari politsei vahi all.
Rui Pinto 2019. aastal Ungari politsei vahi all. Foto: FERENC ISZA/AFP/Scanpix

Aastate jooksul avaldas ta 70 dokumenti, kuid väitis, et see kõik oli avalikuse huvides ning tema tegutses vilepuhujana. Kohtuniku arvates ei saanud ta tegutseda vilepuhujana, sest sai dokumendid enda valgusesse seadusi rikkudes.

Pinto päästeingliks kerkis ootamatult paavst. Portugalis võeti hiljuti vastu seadus, mis sätestab, et madala karistusega kuriteod korda saatnud 16–30-aastased õigusrikkujad võivad saada amnestia, kui paavst on Portugali külastanud. Ja paavst Franciscus tegigi tänavu augustis Portugali visiidi, kirjutas VG.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles