Eesti rahvuskoondis on rahahädas: MMile võidakse sõita mängijate rahakotiga

Postimees Sport
Copy
Eesti saalihokinaiskond
Eesti saalihokinaiskond Foto: Renee Kütisaar

Eesti naiste saalihokikoondis lunastas veebruaris Itaalias toimunud kvalifikatsiooniturniiril pääsme saalihoki MMile, mis toimub tänavu detsembris Singapuris. Võidurõõm maailmameistrivõistlustele pääsemise üle jäi aga üürikeseks, sest üsna pea selgus, et Eesti Saalihoki Liidul puuduvad vahendid, et mängijaid oma riiki esindama saata ning eeldavad, et puuduolevad 20 000 eurot leitakse mängijate endi taskust.

Eesti naiste saalihokikoondise kapten Kati Kolsar tunnistab, et pealemaksmine ei tulnud varasemaid kogemusi arvestades mängijatele kahjuks üllatusena, küll aga tuli ootamatult summa, mida mängijad peavad välja käima, et finaaltuurniiril osaleda.

«Praegu on ikka väga keeruline välja mõelda, kust või mismoodi see raha tuleb,» kommenteerib Kolsar 20 000 eurost eelarve puudujääki ja lisab, et Eestis ei teeni ükski sportlane saalihokiga leiba – spordialaga tegeletakse töö ja/või õpingute kõrvalt ning panustatakse omast taskust.

Eesti naiste saalihokikoondis on tugev ja ambitsioonikas naiskond. MM-finaalturniirile sõidetakse neljandat järjestikust korda ning Kolsari sõnul on tänavu eesmärk saavutada koht kaheksa parema hulgas. Paljud koondislased mängivad sel hooajal Soome, Norra, Šveitsi ja Saksamaa klubides, mis võimaldab tegeleda spordiga professionaalsel tasemel ja võistelda tipptasemel liigades.

Eesti Saalihoki Liidu president Meelis Aabi sõnul on saalihoki aga täielikult amatöörsport. Saalihoki ei kuulu Eesti Olümpiakompitee Team Estonia koosseisu ja juunis Õhtulehele samal teemal antud kommentaaris soovitas Aabi mängijatel leida isiklikke sponsoreid.

«Samuti saab ühekordset toetust küsida kohalikult omavalitsuselt. Või toetavad tuttavad, sõbrad, vanemad,» kommenteeris liidu president puuduolevat summat, mis jääb vahemikku 1000–1500 eurot mängija kohta. «See tuhat eurot mängija kohta, või kes teab, mis summa see lõpuks on, pole ju selline summa, mida lihtsalt suka seest või sahtli põhjast välja korjata,» sõnab selle peale naiskonna kapten nördinult.

Keerulise olukorra valguses lõid naised MTÜ Eesti Naiste Saalihoki, et sponsorite poole pöördumine, millega juba suvel algust tehti, ladusamalt läheks. Tänaseks on mängijad omal initsiatiivil kogunud kokku 9000 eurot. See tähendab, et Singapurist lahutab neid endiselt viiekohaline summa.

Eesti saalihokikoondise naiskond loodab, et avalik pöördumine toob olukorrale tähelepanu ning spordimeelsete kaasmaalaste ja ettevõtete toetuste abil saadakse puuduolev summa enne koduriigi esindamist kokku. Kui kogutud summa peaks ületama vajamineva summa, kasutatakse raha Eesti naiste saalihoki edendamiseks – naistekoondise ja U-19 neidude koondise ettevalmistuste ja suurturniiridel osalemiste kulude katmiseks.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles