Eesti jalgpalliliit avaldas selge ja ühese seisukoha seoses Venemaaga (2)

Postimees Sport
Copy
Eesti jalgpalliliit andis selge sõnumi seoses UEFA otsusega lubada Venemaa noortekoondised tagasi rahvusvahelisele areenile.
Eesti jalgpalliliit andis selge sõnumi seoses UEFA otsusega lubada Venemaa noortekoondised tagasi rahvusvahelisele areenile. Foto: Mihkel Maripuu

Seoses UEFA otsusega lubada Venemaa U17 koondised uuesti rahvusvahelistele võistlustele kinnitame, et Eesti Jalgpalli Liidu (EJL) selge, ühene ja ilma igasuguste reservatsioonideta seisukoht on, et Eesti koondised ei mängi Venemaa vastu.

Otsuse Venemaa U17 koondised uuesti rahvusvahelistele võistlustele lubada tegi UEFA täitevkomitee. EJL ega ükski EJL-ga seotud inimene ei olnud UEFA kavatsusest eelnevalt teadlik ega ühelgi tasandil otsustusprotsessi kaasatud. Kui me oleks saanud otsustamises osaleda, siis EJL seisnuks Venemaa U17 koondiste rahvusvahelise jalgpallieluga taasliitumisele vastu.

UEFA on oma otsuse küll teinud, aga me oleme selle vastu ning ei saa ega taha seda otsust täita. EJL-i selge, ühene ja ilma igasuguste reservatsioonideta seisukoht on, et Eesti koondised ei mängi Venemaa vastu. UEFA on algusest peale meie seisukohast teadlik. EJL-il on väga kahju, et eelnevad sõnumid on tekitanud meie seisukohtadest vale arusaama.

EJL peab siinjuures oluliseks korrata ka teisi varem välja öeldud seisukohti.

Oluline on püsida Eestis ühtsena ja seda eriti olukorras, kus inimesed on sama asja eest väljas: Eesti eest, Ukraina toetamise poolt ja Venemaa agressiooni vastu. Ukraina toetamine tähendab iseenesest mõistetavalt, et oleme vastu Venemaa sõjale Ukrainas, oleme mõistnud ja mõistame selle hukka.

Loodame kogu südamest, et sõda lõpeb Ukraina jaoks kogu oma territooriumi üle kontrolli taastamisega ja nii kiiresti kui võimalik, ka seepärast, et nende jalgpallikogukond saaks oma tegemistega jätkata.

Alates 2022. aasta veebruarist on EJL ja Eesti jalgpallikogukond korraldanud Ukraina toetamiseks mitmeid aktsioone: kogunud rohkem kui 60 000 eurot, avaldanud mitmetel Eesti liiga, karikasarja ja koondise mängudel toetust avalike kampaaniatega, vabastanud Ukraina noored Eesti meistrivõistlustel osalemisel litsentsitasust, korraldanud heategevusliku mängu FC Flora ja Kiievi Dinamo vahel, kohtunud Ukraina parlamendi liikmega, võõrustanud Eestis Ukraina noorte jalgpallilaagreid jpm. Möödunud aasta aprillis FIFA kongressil oli EJL üks neljast alaliidust, kes hääletas vene keele FIFA ametlike keelte hulka lisamise vastu.

EJL annab oma panuse ka Eesti riigikaitsesse. Nimelt lisas Eesti kaitsevägi mullu EJLi riigikaitsjaid toetavate tööandjate nimekirja, tunnustades sellega EJLi tegevust kaitseväe õppustel osalevate töötajate toetamisel. Ka äsjasel õppusel Ussisõnad osalesid mitmed EJL töötajad.

Käesolev avaldus on EJLi juhatuse konsensuslik seisukoht.

Kommentaarid (2)
Copy
Tagasi üles