Võistlusdistantsi autoga läbinud jooksja sai karmi karistuse

Postimees Sport
Copy
Joasia Zakrzewski.
Joasia Zakrzewski. Foto: scottishathletics/Twitter

Šotimaa ultrajooksja Joasia Zakrzewski sai kodumaal toimunud võistlusel hakkama harukordse pettusega, kui läbis osa võistlusdistantsist autoga. Suurbritannia kergejõustikuliit määras talle nüüd ühe aasta pikkuse võistluskeelu.

Aprillis Manchesteri ja Liverpooli vahel toimunud 80 km pikkusel jooksul kasutas 47-aastane Zakrzewski nelja kilomeetri läbimiseks autot ja finišeeris kolmandana.

Juhtumit hakati uurima, kui võistluse korraldajad said infot, et üks jooskja on saanud ebasportliku meetodiga sportliku eelise. Võistlusel kasutatud asukoha kindlaksmääramise süsteemi kontrollides selgus, et Zakrzewski läbis ühe pooleteistkilomeetrise sektsiooni vaid 1.40ga.

Jooksja ise sõnas, et tegi oli möödarääkimisega ning ta ei käitunud pahatahtlikult. Väidetavalt hakkas ta ühel hetkel lonkama ning nägi tee ääres sõpra, kellelt palus küüti järgmisesse kontrollpunkti, et katkestada. Seda ta aga tuttavate keelitusel ei teinud ning ta otsustas finišisse joosta. Pärast finišijoone ületamist ulatati talle puidust karikas ning ta poseeris piltide jaoks. Päev varem Austraaliast jõudnud jooksja tunnistas, et tegu oli tohutu eksimusega.

Sama selgituse andis ta ka alaliidu distsiplinaarkomisjonile, kuid nad ei jäänud sellega rahule. «Kaebaja võttis võistluse lõpus vastu karika, mida ta ei oleks tohtinud teha, kui lõpetas võistluse väljaspool arvestust. Samuti ei tagastanud ta võistlusele järgnenud nädalal karikat,» seisis komisjoni otsuses.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles