Vihm võib Pariisi olümpia ajaloolisele ettevõtmisele vee peale tõmmata

Karl Mihkel Eller
Copy
Pariisi Eiffeli torn äikese ja vihma küüsis. Foto on illustratiivne.
Pariisi Eiffeli torn äikese ja vihma küüsis. Foto on illustratiivne. Foto: Bertrand Kulik/CATERS NEWS/Scanpix

Pariisi suveolümpia korraldajad soovivad kesklinnas asuval Seine’i jõel korraldada vabavee maratonujumist, aga ka triatloni ujumisdistantsid. Jõe veekvaliteet on aga olnud aastakümneid alla normide ning enam kui sada aastat on seal ujumine olnud keelatud. Kuigi võimud on suurte summade eest jõevett puhastanud, võib juhtuda, et kui enne võistlust sajab palju vihma, siis muudab see võistluse läbiviimise ülimalt keeruliseks.

Seine’i jõe veekvaliteedi parandamisesse on olümpia korraldajad pannud juba 1,4 miljardit eurot. Raha pole läinud allavoolu, sest vesi on muutunud oluliselt puhtamaks ning Pariisi linnapea nõuniku Pauline Lavaud’i sõnul on see suvel kolmest päevast kahel sobilik ujumiseks.

Samas olid olümpia katsevõistlustena Seine’i jõel läinud suvel kavas mitu ujumisvõistlust, mis jäeti ära just kehva veekvaliteedi tõttu. «Püüame kõiki riske vähendada ja kui ühel päeval pole võimalik ujuda, võib sündmuse edasi lükata. Kui kaks nädalat lakkamatult vihma sajab, võib võistluse korraldamine olla keeruline,» selgitas Lavaud.

Pariisi võimud on aga otsustanud ehitada piirkonda vihmaveehoidla, mis peaks oluliselt vähendama Seine’i reostusriske. Suvel said just vihmapuhangud katsevõistlustele saatuslikuks. «Meil oli vihmasadu, mida pole nähtud alates 1970ndatest aastatest,» selgitas Lavaud.

Seine’i veekvaliteeti testitakse olümpia ajal iga päev, et tagada sportlaste ohutus. «Oleme nüüd jõudnud veepuhtusega tagasi tööstuseelse ajastu tasemele. Tänu olümpiamängudele oleme lühikese ajaga astunud edasi sisuliselt kümne aasta jagu, et muuta Seine’i jõe kvaliteeti,» lisas linnapea nõunik.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles