EOK 100 Eesti sportlased on sinimustvalge all võitnud 56 olümpiamedalit!

Ville Arike
, reporter
Copy
1988. aasta olümpiasangarite Erika Salumäe ja Tiit Soku vastuvõtul Raekoja platsil öeldi välja soov minna oma võistkonnaga 1992. aastal Barcelonasse. See soov täitus!
1988. aasta olümpiasangarite Erika Salumäe ja Tiit Soku vastuvõtul Raekoja platsil öeldi välja soov minna oma võistkonnaga 1992. aastal Barcelonasse. See soov täitus! Foto: Tõnu Krünvald/Eesti Spordi- ja Olümpiamuuseum

Reedel, 8. detsembril möödus sada aastat Eesti Olümpiakomitee (EOK) sünnist. Meie spordi katusorganisatsiooni tegevus jäi vahepeal küll koos oma riigiga pooleks sajandiks pausile, aga olümpiamedaleid võideti nii enne sõda, okupatsiooniajal kui ka pärast seda.

Nõukogude ajal maailma tipus olnud sportlaste teeneid vähimalgi määral alahindamata teeme ses loos juttu ainult iseseisvusajast. EOK saab enda omaks pidada 41 kohta pjedestaalil, kokku on Eestisse toodud aga 53 medalit, neist 17 viie võistkonna poolt. Oma lipu all on medaleid võidetud veel kolme võrra enam (1920 Antwerpenis). Kuidas sinna saadi ajal, mil oma olümpiakomiteed veel olemaski polnud? Kuidas käis olümpiaperega taasliitumine põneval perioodil 1988–1991? Mida tähendas kergejõustiklasele Anu Kaljurannale võimalus pääseda oma lipu all olümpiale? Neid meenutusi saabki järgnevalt lugeda.

Kuidas Eesti enne oma olümpiakomitee loomist olümpiale pääses

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles