GALERII President Karis EOK 100. sünnipäeval: et tipus oleks tegijaid rohkem, peab ka püramiidi alus olema võimalikult lai

Postimees Sport
Copy

Eesti Vabariigi President Alar Karis pidas täna Eesti olümpiakomitee (EOK) 100. sünnipäeva auks Tallinna Raekojas toimunud lõunasöögil kõne, kus toonitas, et kuigi Eestis on sportimiseks hea taristu, siis tipptegijate sirgumiseks peab väärtustama ka üldist liikumisharjumist.

Avaldame Vabariigi Presidendi EOK 100. aastapäeva lõunasöögil peetud kõne muutmata kujul.

Hea spordirahvas,

kõigepealt lubage teid kõiki õnnitleda Eesti Olümpiakomitee sajandal sünnipäeval.

Meie olümpiakomitee loodi enne eelmisi Pariisi suveolümpiamänge proosaliselt vaid Eesti poolseks partneriks osavõtuküsimusis rahvusvahelise olümpiakomiteega, kuid sellest kasvas välja midagi enamat kui pelk suhtluskanal.

Olümpiakomiteest sai meie sporti koondav ja organiseeriv katusorganisatsioon, mille jooksul on eestlased käinud olümpiamängudel, aidanud meie sportlastel tuua erinevatelt tiitlivõistlustelt hulgaliselt medaleid, arendanud nii meie kutselist- kui rahvasporti, edendanud eesti spordiloo jäädvustamist, seisnud hea meie rahva tervise eest.

Just Eesti Olümpiakomitee haare – töötada korraga nii püramiidi tipu, keskosa kui alusega – paneb tema õlule suure vastutuse. Kui tema alguse ja ka taasalguse juures alates 1989. aastast oli peamine siht tippsportlaste toetamine, tugivõrgu ning struktuuri väljatöötamine, siis nüüd võime neile mõeldud terviksüsteemiga päris rahul olla.

Lubage mul täna rääkida pigem püramiidi alumisest otsast. Praegusel ajal on meie ühiseks suureks väljakutseks nii meie noorte kui kogu rahva üleüldine tervislik elustiil, ülekaalulisuse ja vähese liikumise probleemid. Meil on tarvis kogu rahvas enam liikuma saada, et hoida nii meie füüsiline kui vaimne tervis, sotsiaalsed kui motoorsed oskused vormis.

Arusaadavalt on spordiklubid ja treenerid tugevalt kaldu saavutusspordile ja tulemustele, mis aga teatud noore sihtrühma, kes teeb sporti eeskätt oma lõbuks, seltskonna või harjumuse pärast, minema peletab.

Noore inimese suhe võib huvialadesse võivad periooditi tugevalt kõikuda – mõni leiab tee tõsise spordini pärast mõningast madalseisu, mõnel see kaobki, kuid tahe liikuda võiks ometi jääda. Eesmärk peaks olema võimalikult palju noori spordi juurde tuua ja spordi juures hoida kuitahes raske või teatud hetkedel ka ebamõistlik see ei tunduks.

Samuti on sport oluline vaimse tervise ja sotsiaalsete oskuste arendamise külg. Kui lapsed on aina enam nutiseadmetes, ei arene neil normaalsed sotsiaalsed oskused teistega suhelda. Arenevad vaimse tervise probleemid, üksindus, tõrjutus, kuna ei osata koos mängida, koos kasvada. Ei osata suhelda, peljatakse üksteisega füüsiliselt kokku puutuda.

Seega võiks EOK eestvõttel hoogustada „nutivaba lasteaia ja kooli“ levikut. Luua spordis individuaalsemaid lähenemisi ning võimalusi, et noori kauem spordi juures hoida. Ja saada ka nende noorte vanemad autoroolist ja nutiseadmest rohkem eemale, et nende eeskuju oleks nakkavam.

Sest häid terviseradasid ja spordikeskusi on meil palju. Suurepäraseid eeskujusid ja treenerid meil jätkub mitme Eestigi jagu. Spordisangareid, kellele kaasa elada, kes meie rahvast liidaks ja eestlaste ühisosa ja identiteeti looks, on Olümpiakomitee toel sirgunud paljude põlvkondade jagu.

Kuid selleks, et tipus oleks tegijaid rohkem, peab ka püramiidi alus olema võimalikult lai. Selleks peab meie rahvas laiemalt väärtustama liikumisharjumust ning kasvatama selles vaimus ka uusi põlvkondi. Et kestaks tippsport kui ka oleks meil kõigil enam tervelt elatud aastaid.

Elagu Eesti sport ja Eesti Olümpiakomitee!

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles