Häberli jätkab peatreenerina, koondis sai kaks uut abitreenerit

Toimetas Ville Arike
Copy
Tallinna Kalevi spordidirektorist Joel Lindperest saab üks Eesti koondise abitreener. Teine uus abitreener on seni FC Florat tüürinud Jürgen Henn.
Tallinna Kalevi spordidirektorist Joel Lindperest saab üks Eesti koondise abitreener. Teine uus abitreener on seni FC Florat tüürinud Jürgen Henn. Foto: Mihkel Maripuu

Eesti meeste jalgpallikoondise peatreener Thomas Häberli sai kaks uut abilist, abitreeneritena asuvad tööle Eesti viimaste aastate edukaim treener Jürgen Henn ja koondise legend Joel Lindpere.

Häberli andis reedel toimunud Eesti Jalgpalli Liidu (EJL) juhatuse koosolekul ülevaate mööduvast aastast ja esitles tulevikku vaatavat nägemust. Juhatus toetas Häberli ettepanekuid muudatusteks, millest peamine on Henni ja Lindpere abitreenerina alustamine. Abitreeneritena jätkavad ka Mart Poom ja šveitslane Michael Müller, videoanalüütikuna Ants Jaakson, teatas EJLi koduleht jalgpall.ee.

See tähendab ühtlasi, et EM-valiksarja järel kerkinud spekulatsioonid Häberli võimalikust lahkumisest ei saanud teoks. Viimastel nädalatel on aga ametist lahkunud senised abitreenerid Norbert Hurt ja Ervin Gashi.

Häberli näeb uutes abitreenerites tugevat täiendust. «Olen Jürgeni tegutsemist jälginud alates 2019. aastast ja hindan teda kui noort ja talendikat treenerit. Ta on avatud ja valmis õppima. Joeli tugevus on see, et ta on kogenud endine koondise mängija ning hea täiendav lüli treenerite ja mängijate vahel,» rääkis Häberli.

EJLi presidendi Aivar Pohlaku sõnul toetab jalgpalliliidu juhatus meeste koondise peatreeneri nägemust ja uute abitreenerite liitumist. «Praeguses faasis usaldame peatreenerit, tema abitreenereid ja mängijaid. Seejuures toetame juba alanud põlvkondade vahetuse jätkumist. Muuhulgas keskendusime tänasel juhatuse koosolekul sellele, kuidas parimal moel toetada kogu meeste koondise valmistumist märtsis tuleva mängu eel,» rääkis Pohlak.

Henn on endine Tallinna FC Flora esindusmeeskonna peatreener. Meeskonda juhendas ta kokku 11 aastat, millest viimased kuus oli ametis peatreenerina. Henn tüüris Flora neljal korral meistritiitlini ning 2021. aastal pääseti esimese Eesti klubina eurosarjas alagrupiturniirile. Hennile kuulub ka neli Albert Vollrati nimelist aasta treeneri auhinda, mis omistati talle aastatel 2019-2022 ehk neljal aastal järjest. Hennil on alates 2020. aastast UEFA Pro treenerikvalifikatsioon.

Lindpere esindas meeste koondist aastatel 1999-2016 kokku 107 kohtumises ja lõi 7 väravat. Mängijakarjääri jooksul kandis ta Eesti klubidest kõige pikemalt Flora särki ning tuli nende ridades 2002. ja 2003. aastal Eesti meistriks. Lisaks on ta karjääri jooksul esindanud Bulgaaria, Norra, USA ja Tšehhi klubisid. Pärast mängijakarjääri lõpetamist 2016. aastal on Lindpere tegutsenud JK Tallinna Kalevi spordidirektorina. Lindperel on alates 2020. aastast UEFA Pro treenerikvalifikatsioon.

Eesti võitis 2022. aastal Rahvuste liigas oma alagrupi ning oli oma liiga parim, millega teenis võimaluse mängida sõelmänge EM-finaalturniirile pääsemise nimel. Sõelmängude poolfinaalid toimuvad 21. märtsil, kui A-grupis kohtuvad omavahel Poola ja Eesti ning Wales ja Soome. Võidu korral mängib Eesti 26. märtsil EM-finaalturniirile pääsemise nimel võõrsil Walesi ja Soome vahelise kohtumise võitjaga. Finaalmängu võitnud koondis pääseb EM-finaalturniirile, keda ootavad samas alagrupis Holland, Austria ja Prantsusmaa.

Sügisel algab uus UEFA Rahvuste liiga hooaeg, kus Eesti võistleb tänu 2022. aasta alagrupivõidule astme võrra kõrgemas, C-liigas. Eesti vastased Rahvuste liigas selguvad 8. veebruaril toimuval loosimisel.

2024. aastat alustab meeste koondis jaanuaris maavõistlusega Rootsi vastu.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles