ROK venelaste lubamisest olümpiale: teiste sõdade osalised võistlevad omavahel rahumeelselt (2)

Karl Mihkel Eller
Copy
ROKi president Thomas Bach.
ROKi president Thomas Bach. Foto: Jean-Guy Python / Pool / Reuters / Scanpix

Rahvusvahelise olümpiakomitee (ROK) president Thomas Bach õigustas Venemaa ja Valgevene sportlaste lubamist Pariisi olümpiamängudele. Sakslase sõnul on maailmas veel 28 sõjalist konflikti ja nende osalised saavad omavahel spordiareenil rahumeelselt võistelda.

«Individuaalsportlasi ei saa karistada nende valitsuse tegude eest. See on üks sõda 28 maailmas toimuva sõja ja konflikti seas. Teiste konfliktide osalised võistlevad omavahel rahumeelselt,» ütles Bach Genfis toimunud ÜRO pagulaste foorumil BBC-le.

Möödunud reedel teatas ROK, et Pariisi suvemängudele kvalifitseerunud Venemaa ja tema liitlase Valgevene individuaalsportlased saavad võistelda ilma oma riigi lipu, embleemi ja hümnita. ROK lisas, et välja tuleb jätta sportlased ja tugipersonal, kes toetavad aktiivselt Venemaa täiemahulist sissetungi Ukrainasse.

Kõige selle taustal lubas Bach teha kõik, et Ukraina olümpiat ei boikoteeris. «Kasutan kõikvõimalikke viise, et näha 2024. aasta Pariisi olümpiamängudel Ukraina olümpiakomitee tugevat koondist,» kinnitas ta.

Mitu Euroopa riiki ning USA nõudsid käimasoleva Ukraina sõja taustal igasugust venelaste ja valgevenelaste mitteosalemist Pariisi olümpial. Ukrainast on kõlanud võimalus, et nad võivad hoopis ise mänge boikoteerida. «Venemaa sportlasi ei saa varjata mingi teeseldud neutraalsusega,» ütles Ukraina president Volodomõr Zelenski.

Kommentaarid (2)
Copy
Tagasi üles