Eesti, Läti ja Leedu Olümpiakomitee: taunime ROKi otsust lubada Venemaa sportlased olümpiamängudele võistlema (1)

Postimees Sport
Copy
Balti riikide lipud.
Balti riikide lipud. Foto: Marko Saarm

Eesti, Läti ja Leedu Olümpiakomitee saatsid Rahvusvahelisele Olümpiakomiteele ühiskirja, milles nõuavad selgitusi venelaste ja valgevenelaste 2024. aasta Pariisi olümpiamängudele lubamise kohta.

Eesti Olümpiakomitee avaldas pressiteate, kus toob ära pöördumise teksti:

Eesti, Läti ja Leedu Olümpiakomitee taunivad Rahvusvahelise Olümpiakomitee täitevkomitee otsust lubada Venemaa ja Valgevene passiga individuaalsed neutraalsed sportlased Pariisi 2024. aasta olümpiamängudele võistlema.

Oleme vankumatul arvamusel, et selline otsus on vastuvõetamatu ajal, mil Ukrainas käib aktiivne sõda ja tsiviilelanikkond kannatab Venemaa toime pandud ja Valgevene toetatud sõjakuritegude all.

Üheskoos leiname invasioonis hukkunud 350 Ukraina sportlast, samuti püüame toetada neid, kes jäid ilma vajaliku infrastruktuurita ja vahenditeta, et valmistuda Pariisi olümpiamängudeks.

Mõistame, et meie arvamus ei ole kõigile ühtmoodi arusaadav ning aktsepteerime seisukohtade paljusust, mis on viinud sellisel kujul otsuseni. Ometi peame vajalikuks rõhutada, et on ülimalt oluline tagada eelpool mainitud otsuse pädev, läbipaistev, vastutustundlik, õiglane ja arusaadav rakendamine, et säilitada selle otsuse vastuvõtnute, aga ka täideviivate organisatsioonide ja selle haldusalasse kuuluvate isikute usaldusväärsus.

Selle usaldusväärsuse tagamiseks soovitame tungivalt edastada nii kiiresti kui võimalik, nii riiklikele olümpiakomiteedele kui ka laiemale avalikkusele tehniline dokument (eeldusel, et see on välja töötatud) või põhjalik protseduurikirjeldus, mida kasutatakse olümpiamängude eel, et hinnata Venemaa või Valgevene passiga individuaalsete neutraalsete sportlaste vastamist neile kehtestatud nõuetele.

Samuti soovitame tungivalt olukorda pidevalt jälgida, et välistada sportlaste või ametivõimude igasugused edasised nõuete eiramised või kohatud teod, mis on ära toodud ROKi vastavas korras («Principles Relating to the Implementation of the Participation for Individual Neutral Athletes and their Support Personnel with a Russian or Belarussian Passport at the Olympic Games Paris 2024»).

Piisab ühest intsidendist, et olümpiamängud muutuksid sõja toetuse platvormiks. Veendugem, et seda ei juhtuks.

Pöördumisele on alla kirjutanud EOK president Urmas Sõõrumaa, Läti Olümpiakomitee president Janis Buks ja Leedu Olümpiakomitee president Daina Gudzinevičiūtė.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles