OLÜMPIABOIKOTTI MEENUTADES Puuste: lõin aastale käega. Enden: kõik ootasid mängu USAga

Ville Arike
, reporter
Copy
Kuigi Nõukogude Liit boikoteeris 1984. aasta Los Angelese olümpiamänge, osales seal toona rekordarv riike – 140. Oma emotsioone seoses boikotiga jagavad Heino Puuste (vasakul) ja Heino Enden.
Kuigi Nõukogude Liit boikoteeris 1984. aasta Los Angelese olümpiamänge, osales seal toona rekordarv riike – 140. Oma emotsioone seoses boikotiga jagavad Heino Puuste (vasakul) ja Heino Enden. Foto: Montaaž: imago-images.de/Scanpix/Peeter Langovits/Raigo Pajula

Seoses agressorriikide sportlaste lubamisega järgmise aasta Pariisi olümpiale on tekkinud mängude võimaliku boikoteerimise küsimus. Nelja kümnendi eest sattusid Los Angelese mängude boikoti ohvriks mitmed Eesti tippsportlased ning nelja aasta suurimalt jõuproovilt eemale jäämine neid mõistagi ei rõõmustanud.

«Olin 1984. aastaks saanud väga ettevalmistuse. Parima, mis mul elus oli. Kuid juba kevadeks oli sisuliselt selge, et olümpiale me ei sõida. Siis tekkis käegalöömine,» meenutab Heino Puuste, kes toona oli 28-aastane ehk parimas sportlaseeas.

Ametlikult andis NSV Liit Los Angelese olümpiast loobumisest teada alles mai keskel. Puuste sõnul tuli aga toonases ühiskonnas nagu ikka lugeda ridade vahelt. «See oli ammu ette teada. Piisas ajalehtede lugemisest. Küll kirjutati, et Nõukogude sportlastel on sinna ohtlik minna, küll midagi muud. Tendents oli selge.»

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles