Kergejõustikus tehti revolutsiooniline muudatus (2)

Postimees Sport
Copy
Foto tänavuselt Budapesti MMilt.
Foto tänavuselt Budapesti MMilt. Foto: Tairo Lutter

Tänavu augustis toimunud Maailma kergejõustikuliidu (WA) kongressil Budapestis kinnitati kergejõustiku rekordite ja edetabelite pidamise uus kord, mis jõustus 1. novembril.

Välis- ja sisetingimustes saavutatud tulemusi enam ei eristata. Kehtivaks rekordiks loetakse vastava ala absoluutselt parim tulemus, sise- ja välisedetabelid ühendatakse, seisab Eesti kergejõustikuliidu kodulehel.

Kõigil väljakualadel ja sirgel rajalõigul toimuvatel jooksualadel püstitatud rekordeid (sh võistlejate isiklikke- ja hooaja rekordeid) nimetatakse rekorditeks ja nendel aladel saavutatud tulemused kajastuvad edetabelites.

Ringrajal toimuvatel jooksu- ja käimisaladel ning mitmevõistluses eristatakse tavarajal ja lühirajal saavutatud tulemusi.

Tavarada. Tavarada on kuni 400 m pikkune lamedate kurvidega ringrada. Sellisel ringrajal toimuvatel jooksu- ja käimisaladel ning mitmevõistlustes, mille ükski ala ei toimu lühirajal, püstitatud rekordeid (sh võistlejate isiklikke- ja hooaja rekordeid) nimetatakse rekorditeks ja nendel aladel saavutatud tulemused kajastuvad edetabelites.

Lühirada. Lühirada on kuni 200 m pikkune kaldkurvidega ringirada. Sellisel ringrajal toimuvatel jooksu- ja käimisaladel ning mitmevõistlustes, mille mõni jooksuala peetakse lühirajal, püstitatud rekordeid (sh võistlejate isiklikke- ja hooajarekordeid) nimetatakse lühiraja rekorditeks ja nendel aladel saavutatud tulemused kajastuvad lühiraja edetabelites.

Rekordeid ja edetabeleid peetakse ainult nendel aladel, millistel lühiraja rekordeid ja lühiraja edetabeleid ei peeta, ja vastupidi.

Kuigi pole enam oluline, kas tava- või lühirada paikneb ruumis või vabas õhus, kas ketast heidetakse hallis või staadionil, sise ja välisvõistluste (inglise keeles indooroutdoor) mõiste siiski päriselt ei kao. Eelkõige on seda vaja seoses jooksu- või hüppesuunalise tuule kiiruse mõõtmisega, mistõttu nõutakse, et sisevõistluste puhul kajastuks sõna «indoor» alati võistluse nimes. Kuna eesti keeles on sisevõistluste määratlemiseks palju võimalusi (sisevõistlus, talvine võistlus, jõuluvõistlus jne), millest ükski pole rahvusvaheliselt mõistetav, tuleb edaspidi sisevõistluse toimumiskoha juurde teha märge «indoor». Näiteks: SK Fortis Jõuluvõistlused. 10. detsember 2023.a. Tallinn Lasnamäe KJH (indoor). Rekordi- ja edetabelites tähistatakse sisevõistlustel saavutatud tulemused «i» tähega võistluste toimumiskoha järel.

Sisevõistlustel jooksu- või hüppesuunalise tuule kiirust mõõtma ei pea. Tuule kiiruseks loetakse 0,0 m/s. Välitingimustes paikneval lühirajal 200 m jooksus tuule kiirust ei mõõdeta.

Vabas õhus paikneval lühirajal peetavate viie- ja seitsmevõistluse tarvis koostatakse uued mitmevõistluse punktitabelid. Viimaste ilmumisel peab olema tähelepanelik, et need praeguste, sisehalli lühiraja jaoks mõeldud tabelitega, sassi ei läheks.

Kommentaarid (2)
Copy
Tagasi üles