Jürgen Henn: mul polnud Floras suurt sõnaõigust

Postimees Sport
Copy
Jürgen Henn.
Jürgen Henn. Foto: Tairo Lutter

Kalendriaasta viimases Betsafe’i podcastis tervitas Kalev Kruus parimat Eesti passiga jalgpallitreenerit Jürgen Henni, kes avas telgitaguseid sellest, miks ta ikkagi FC Flora peatreeneri ametist tagasi astus ning mis on andeka treeneri tulevikuplaanid.

Jürgen Hennil võttis aja maha pärast keerukat hooaega ning käis äsja Tenerifel puhkamas, mis on ühtlasi välja kujunenud ka kogu Eesti jalgpallipere puhkamispaigaks, seisab pressiteates.

Vaadates aga tagasi sellele turbulentsele hooaja lõpule, oli Hennil juba varem sisetunne, et see aasta tuleb teistmoodi. «Ma ütlesin meie väravavahile, et see lõpp tuleb kuidagi imelik. Ei osanud mõelda, et nii palju asju kuidagi kokku jookseb,» lisab ta.

Henni sõnul oli tegu täiesti isikliku otsusega peatreeneri kohalt ära tulla ning kuna suvel oli varasemast rohkem stressi, siis tundus, et õige aeg on käes. «Ma tean, kuidas jalgpallis asjad käivad ja palju see nõuab. Olin valmis, et ühel hetkel saab jõud otsa. Protsess õnnestus ehitada nii, et see kestis pikemalt, kui ma olin oodanud.»

Põhjus seisnes siiski ka eriarvamustes juhtkonna ja Henni vahel. «Meeskonnajuhtidel on oma nägemus, mul on oma soovid, aga ma olen aru saanud, et mul ei ole nii suurt sõnaõigust seal,» sõnab ta.

Lisaks toob ta välja selle hooaja lõpetamise, mis meeskonnale ega ka talle just head tunnet ei tekitanud. «Lõpp läks aia taha. Nüüd tehakse suurpuhastus ja kellelgi meeskonnast polnud head tunnet.»

Flora jalgpalliklubi peatreenerina jõudis Henn väga kaugele ning põhjust uhkust tunda on küllaga. Nimelt on Henn ainus treener, kes on suutnud klubi viia eurosarja alagruppi.

«Muidugi oli see teine tunne, kogu teekond oli ühtepidi valus, aga karastas meid ning valmistas ette selle jaoks, mis meid alagrupis ees ootas ja kuidas oli vaja mängida. Valusad kaotused tegid meid tugevaks,» lisab ta.

Nüüdseks on käed löödud Eesti koondisega, kus ta alustab peagi abitreenerina. Henni sõnul tunneb Eesti koondise meeskond end ühtehoidvana ning tema missiooniks on saada platsile hea energia, mis muudaks kogu mängupilti.

«Paljud asjad hakkavad emotsionaalsest tasandist pihta. Midagi on seal kinni ning on vaja liikuma saada. Kuna ma veel sees ei ole, siis on raske öelda,» lisab ta.

Koondise abitreeneri koht on ka rahaliselt suurem motivatsioon Hennile, kui oli seda FC Flora peatreeneri koht. Kuid, kas ka pinget abitreenerina vähem on, Henn pigem ei väida.

«Pinge osas võib olla petlik, klubis loomulikult vaatavad kõik peatreeneri otsa, aga kindlasti oleneb koormus sellest, palju sa ise abitreenerina tahad vastutust kanda. Ma pigem olen selline, kes tunneb seda vastutust.»

Juttu tuli ka tulevasest koostööst Joel Lindperega ning Henn mainis, et töörollid alles loksuvad paika. «Jaanuari laager ongi täpselt selle jaoks vajalik, sest ega lõpuks loksub väljakul kõik paika, kuidas keegi täpselt teeb.»

Kuigi Hennil on korralik treeneripagas omast taskust võtta, küsib mees aeg-ajalt nõu siiski kogenenumatelt treeneritelt. Henni üks suurimaid teenäitajaid on kindlasti Arno Pijpers.

«Esimene asi, mis ta mulle õpetas on see, kuidas meeskond panna niimoodi tööle, et sa ei tekita neis segadust ja kui midagi läheb alla mäge, siis astu samm tagasi. Ära rapsi, ära tõmble, usalda mängijaid. Peab olema kindel süsteem, mida usaldad,» on Henn veendunud.

Henni 10 aasta eesmärk on teha karjääri ka välismaal. «Alustad väikselt, abitreenerina ja teed samasugused sammud välismaal nagu tegid kodumaal ning oled valmis parema treenerina tagasi tulema. Ära käimine tuleks kasuks,» sõnab ta.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles