Matemaatik: Bolt võib 100 m läbida 9,4 sekundiga

Madis Kalvet
, spordireporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Usain Bolt (vasakul) ja prints Harry.
Usain Bolt (vasakul) ja prints Harry. Foto: SCANPIX

Cambridge’i Ülikooli matemaatikaprofessor John Barrow leidis arvutuste põhjal, et Usain Bolt on võimeline 100 m läbima 9,4 sekundiga. Seejuures peaks Bolt jooksma täpselt sama kiiresti, kui ta tegi seda praegust tippmarki 9,58 püstitades.

Esiteks toob Barrow välja, et esmalt saaks Bolt parandada oma stardi reaktsiooniaega. «100 m aeg tuleb kokku reaktsiooniajast ning tegelikust distantsi läbimise ajast,» sõnas Barrow Reutersile. «Kui Bolti reaktsiooniaeg oleks 0,13 sekundit, mis on hea, kuid mitte erakordne, siis oleks see juba edasiminek. Tegemist võib olla küll vaid tuhandikega, kuid siiski on seal parandamisruumi.»

Lisaks on Barrow välja arvutanud, et lõpptulemust aitaks parandada tugevam taganttuul. Rekorditeraamatusse läheb veel tulemus, mille ajal puhub taganttuul 2 m/s. Veel tõi Barrow välja, et lõpptulemust aitab parandada ideaalses keskkonnas (merepinnast kõrgemal – toim.) jooksmine, kus õhk on hõredam ja seetõttu takistus väiksem.

Kõik need komponendid kokku liites võib Bolt 100 m distantsi läbida 9,4 sekundiga ja seejuures ei peaks ta jooksma kiiremini, kui praegust tippmarki püstitades.

«Kogu selle arvutuse mõte on see, et lähiajal inimvõimete piirini veel ei jõuta,» märkis ta.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles