ROKi president: Ukraina nõudmiste mittetäitmine ei tähenda sõja toetamist (2)

Karl Mihkel Eller
Copy
Thomas Bach
Thomas Bach Foto: Michel Euler / AP / Scanpix

Rahvusvahelise olümpiakomitee (ROK) president Thomas Bach ei karda, et Ukraina võiks järgmisel suvel toimuvaid Pariisi mänge boikoteerida. Siiski kaitses ta ROKi otsust lubada Venemaa ja Valgevene sportlased suveolümpiale ning kutsus üles, et alaliidud seda ettepanekut toetaksid.

Detsembri alguses kinnitas ROK, et agressorriikide sportlased saavad võimaluse 2024. aastal Pariisi suveolümpial osaleda. Seda juhul, kui nad osalevad neutraalsete sportlastena ning ei kuulu Venemaa jõustruktuuridesse.

«Kõigi Ukraina nõudmiste mittetäitmine ei tähenda sõja toetamist. Seda enam, et oleme Ukraina sportlastele näidanud üles pretsedenditut solidaarsust alates täiemahulise sissetungi algusest. Miks peaks Ukraina karistama oma sportlasi Vene armee tegude eest ja jätma nad ilma oma unistusest osaleda olümpiamängudel?» teatas Bach intervjuus Saksa ajalehele Welt am Sonntag.

Bach lisas veel, et otsus Venemaa ja Valgevene sportlaste lubamisest olümpiale ei muuda Ukrainas toimuva relvakonflikti kulgu Venemaa kasuks. «See teeb maailmale veel kord selgeks selle valitsuse vastu suunatud sanktsioonide tähtsuse,» teatas Bach.

ROKi 8. detsembri otsus tekitas teravaid reaktsioone nii Ukrainas kui Venemaal. Venemaa kardab, et nende kriteeriumide alusel jäävad nende parimad sportlased mängudelt eemale. «See tähendab, et ilmselgelt oleme leidnud tasakaalustatud lahenduse,» kommenteeris Bach.

Kommentaarid (2)
Copy
Tagasi üles