MM-finaalturniiriks valmistatakse midagi enneolematut

Karl Mihkel Eller
Copy
2022. aastal toimunud MM-finaalturniiril pääses Maroko poolfinaali, kus kaotas Prantsusmaale. Koduseks MMiks on neil plaan ehitada üks maailma suuremaid jalgpalliareene.
2022. aastal toimunud MM-finaalturniiril pääses Maroko poolfinaali, kus kaotas Prantsusmaale. Koduseks MMiks on neil plaan ehitada üks maailma suuremaid jalgpalliareene. Foto: ADRIAN DENNIS/AFP/Scanpix

2030. aasta jalgpalli MM-finaalturniir toimub esimest korda ajaloos kolmel kontinendil ning kuus korraldajariiki võtavad vastu kokku 48 koondist. Üks võõrustajaid on Maroko, mis ootab jalgpallisõpru juba pikisilmi ning on selle jaoks alustamas maailma ühe suurema jalgpallistaadioni ehitamist.

Maroko plaanib ehitada 2030. aasta MMiks suure staadioni, mille maksumus on umbes 450 miljonit eurot. Väidetavalt mahutab see 115 000 pealtvaatajat, mis teeks sellest maailma ühe suurema staadioni. Sellest suuremad oleksid vaid kriketistaadion Indias Gujaratis, mis mahutab 132 000 inimest ja umbes sama suur areen asub ka Põhja-Koreas Pyongyangis.

Marokosse ehitatav staadion oleks mõeldud aga puhtalt maailma kõige populaarsema spordiala võõrustamiseks. Veel nimeta staadioni peaks valmima 2028. aastaks Casablanca lähedal.

Praegu on otsustamisel, milline areen täpselt välja nägema hakkab. Esialgu saatsid oma ettepanekud 12 arhitektuuribürood, millest sel kuul valiti välja seitse.

Et kuue aasta pärast toimub jalgpalli MM-finaalturniir Hispaanias, Portugalis ja Marokos oli teada juba mõnda aega. Oktoobris kinnitati, et turniiri kolm avakohtumist peetakse aga hoopis Lõuna-Ameerikas Uruguays, Argentinas ja Paraguays. Marokos korraldatakse turniir kuuel, Portugalis kolmel ja Hispaanias kuni 15 staadionil.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles