Jaapanlane kordas nelja hüppemäe turneel Ahoneni 25 aasta tagust saavutust

Karl Mihkel Eller
Copy
Ryoyu Kobayashi.
Ryoyu Kobayashi. Foto: KAI PFAFFENBACH/REUTERS/Scanpix

Suusahüppajate traditsiooniline nelja hüppemäe turnee võitis kolmandat korda jaapanlane Ryoyu Kobayashi, ainsa eestlasena kogu turnee kaasa teinud Artti Aigro diskvalifitseeriti viimase etapi avavoorus.

Austria Bischofshofenis toimunud neljanda etapi võitis kodupubliku rõõmuks Stefan Kraft. Avavoorus 136,5 meetrit hüpanud Kraft jäi siis Kobayashi (137 m) seljataha, kuid teises voorus suutis ta jaapanlasest teha meetri võrra pikema õhulennu ning võttis lõpuks napi võidu, edestades konkurenti vaid 1,3 punktiga. Kolmandaks tuli sloveen Anze Lanisek.

Üldarvestuses noppis karjääri kolmanda nelja hüppemäe turnee esikoha Kobayashi, kes oli võitja ka 2019. ja 2022. aastal. Ta on sel sajandil esimene suusahüppaja, kes suutnud noppida üldvõidu võitmata ühtegi etappi. Viimati tuli turnee üldvõitjaks sarnasel moel Janne Ahonen 1999. aastal.

Jaapanlase võidusumma oli tänavu 1145,2 punkti. Teine oli avaetapi võitnud sakslane Andreas Wellinger (1120,7) ja kolmas Kraft (1112,7).

27-aastasest Kobayashist sai ühtlasi kuues suusahüppaja, kes võitnud turnee kolm või rohkem korda. Absoluutset rekordit hoiab enda käes soomlane Ahonen, kes võitnud turnee viiel korral (1999, 2003, 2005, 2006 ja 2008).

Aigro vastaseks oli Bischofshofeni avavoorus norralane Marius Lindvik. Paraku jäi meie mägikotka õhulend lühikeseks ning oli kõigest 114,5 meetrit. Tagatipuks Aigro diskvalifitseeriti, sest tema võistluskombinesoon ei vastanud nõuetele. Aigro arvele jäi seega kolme etapiga kogutud 437,5 silma, mis andsid talle 38. koha.

Artti Aigro.
Artti Aigro. Foto: IMAGO/Eibner-Pressefoto/Memmler/Scanpix
Kommentaarid
Copy
Tagasi üles