Eesti rallimeeste Dakar algas korraliku tagasilöögiga

Toimetas Karl Juhkami
Copy
Urvo Männama ja Risto Lepik Dakari kõrberallil.
Urvo Männama ja Risto Lepik Dakari kõrberallil. Foto: Facebook @rallyraidEST / Ingine Creators

Selle nädala lõpus sai avalöögi 2024. aasta Dakari kõrberalli. 

Reedel, stardipaiga Al Ula ümbruses sõidetud proloogil näitas meie rallipaar Urvo Männama ja Risto Lepik (Century Racing CR7) head kiirust, sõites välja 14. aja.

Laupäeval, 6. jaanuaril tehti algust aga pikemate päevadega: esimene katse viis sõitjad Al Ulast 414 km kaugusele Al Henakiyah'i. Männama ja Lepik näitasid katsel häid, esikümne aegu, kuid kogesid seejärel tehnilisi tagasilööke. 

Kivise katse lõpuosas lakkas esmalt toimimast nende masina roolivõim. Oluliselt suuremaks murekohaks osutus aga esiratta kinnitus, mis sundis neid ka peatuma. Nimelt hakkas lõtk ratta kinnituses hakkas lõhkuma masina pooltelje otsa.

Paraku oli tegu olukorraga, mida kohapealsete vahenditega parandada ei õnnestunud ja nõnda tuli neil oodata järele sõitnud varuosadega veoautot. Eestlaste tiimikaaslastel Brian Baragwanathil ja Leonard Cremeril oli sama probleem ning praegu tegeletakse kohapeal sellega, et see rohkem ei korduks.

«Eilne katse oli väga lahe, esimesed 200 kilomeetrit oli kiire ja looklev. Kivisel osaga saime hästi hakkama, aga siis hakkas juhtuma. 100 km enne lõppu kukkus ära roolivõim. Õnneks need olud väga kiiret sõitu ei lubanud ja nii sain aru, et saab olema raske aga saame lõpuni tulla. 370 kilomeetri peal käis üks klõps ja siis nägime, et üks esiratas tahab alt ära tulla,» rääkis Männama.

Pärast tundide pikkust ootamist said Männama ja Lepik siiski vajalikud varuosad kätte ning pääsesid ka uuesti liikvele.

«Laagrisse jõudsime kohaliku aja järgi kell 00.30 ja meie meeskond asus kohe auto kallal tööle. Mul on ülim respekt Rally Raid Estonia meeskonna ees, kes andsid endast kõik, et saaksime täna taas starti minna. Nad tegid tööd terve öö ja hommiku otsa, et saaksime taas rajale tagasi minna. See pole lihtne ralli algus neile. Stardime katsele tagant otsast ja saab olema korralik ellujäämine tolmus,» rääkis Männama.

Pühapäeval ootab sõitjaid ees kiire katse, mis algab düünidega ja sealt edasi liigutakse juba kõvemal pinnasel, tõustes vahepeal merepinnast pea 1200 meetri kõrgusele. Al Henakiyah'st liigutakse edasi Al Duwadimisse, katse pikkuseks on 463 kilomeetrit.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles