Vene hokitreener rääkis Soomest sellist jama, et hoia piip ja prillid

Henry Lääne
, sporditoimetuse juht
Copy
Soomlased pole esimesed, kes on Andrei Nazarovilt verbaalselt pasunasse saanud. Täpselt sama juhtus ka pildil oleva NHLi staari Artemii Panariniga.
Soomlased pole esimesed, kes on Andrei Nazarovilt verbaalselt pasunasse saanud. Täpselt sama juhtus ka pildil oleva NHLi staari Artemii Panariniga. Foto: David Zalubowski

Venemaa hokitreenerile Andrei Nazarovile meeldib jama suust välja ajada. Kui paar aastat tagasi sai pihta maailma tugevaima hokiliiga NHLi täht Artemii Panarin, siis nüüd võttis juhendaja sihikule soomlased.

Esmalt aga Panarini juhtumist. Ta on ilmselt kõige kõrgemal tasemel olev sportlane, kes on avalikult öelnud, et ei poolda Venemaa diktaatorit Vladimir Putinit. 2019. aastal rääkis ta intervjuus näiteks, et Venemaa ühiskonna suurim viga on Putini superkangelaseks pidamine, ehkki ta on tavaline inimene, kes teenib rahvast. Panarin lisas, et igal juhul on Venemaal võtta parem riigipea.

Kaks aastat hiljem ütles Putinit toetav Nazarov, et 2011. aastal ründas Panarin Lätis 18-aastast neiut. Toona teenisid mõlemad leiba ühes klubis, kui noormängija kuulus Vitjazi ridadesse ja Nazarov oli tema treener. Panarin eitas süüdistust ja Nazarov kostis, et hakkas näpuga näitama, sest NHLi täht toetas Venemaal võimuvastaseid meeleavaldusi.

Nüüd andis Nazarov intervjuu väljaandele Championat. Treeneri sõnul on Soome hoki tase kuristikust alla sööstnud ning kõik algas sellest, kui Helsingi Jokerit lahkus Ukraina sõja tõttu Venemaa lahtistelt meistrivõistlustelt ehk KHList.

Soomlaste kollaps on tõesti olnud meeletu. Paar kuud pärast sõda tuldi maailmameistriks, eelmisel aastal piirduti küll seitsmenda kohaga, aga veerandfinaalis astus neile vastu hilisem võitja Kanada.

Ent Nazarov ei valetanud mitte ainult Soome hoki taseme kohta. «Seal on ainult 5,5 miljonit elanikku. Nende majandus nõrgeneb iga aastaga ja seal pole enam mõtet töötada, kuna maksud on nii kõrged. Soome töölisklass hakkab varsti Venemaal töötama, sest meie riik tervitab kõiki.»

Ilmselt ei vaidle keegi vastu, et Soomes on kõrged maksud, aga see-eest on seal ka kõrged palgad. Maailmapank on Soome majandust jälginud 1961. aastast ning selle aja jooksul on nende SKT langenud vaid kaheksal aastal. Viimati 2020, mil koroonaviirus peatas maailma.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles