GP-etapil teiseks tulnud Eesti judoka astus sammu olümpia poole

Postimees Sport
Copy
Treener Vladimir Stepanjan (vasakul) ja Klen-Kristofer Kaljulaid.
Treener Vladimir Stepanjan (vasakul) ja Klen-Kristofer Kaljulaid. Foto: Eesti judoliit

Eesti judoka Klen-Kristofer Kaljulaid võitis pühapäeval oma esimese grand prix' etapi medali ning teekond selleni polnud lihtsate killast. Lisaks tegi ta tõusu olümpiareitingus ja kerkis 14. kohale.

Kuni 90 kg kategoorias osalenud Kaljulaid oli loosi tahtel esimeses ringis vaba ning võitis seejärel neutraalsena võistelnud Eldar Allakhverdievit. Kolmandas ringis jäi eestlasele alla 2022. aasta EMi hõbemedalist, serblane Darko Brasnjovic ja Kaljulaid liikus edasi veerandfinaali, kirjutati judoliidu pressiteates.

Veerandfinaali kohtumine toimus Tokyo olümpiapronksi, ungarlase Krisztian Tothi vastu, kellega Kaljulaid on varem kolmel korral kohtunud ning seis oli 2:1 Tothi kasuks. Tasavägine kohtumine läks lisaajale, kus mõned sekundid pärast esimese minuti möödumist anti ungarlasele viimane karistus, mis tähendas Kaljulaidile võitu ning pääsu poolfinaali, kus oli ootamas korelane Donghan Gwak.

Gwak, endine maailmameister ning olümpiapronks, kellega Kaljulaid kohtus nüüdseks juba viiendat korda, oli enne võitnud Kaljulaidi kolmel korral. Kaljulaid näitas poolfinaalis küpset ja taktikalist maadlust ning kolmkümmend sekundit enne normaalaja lõppu teenis korealane endale viimase karistuse, mis lõpetas kohtumise ja Kaljulaid jõudis finaali.

Finaalkohtumine Türgi judoka Mihkael Žganki vastu kujunes tasavägiseks. Mõlemad sportlased ründasid aktiivselt, kuid normaalaja lõpuks ühtegi hinnet tablool ei olnud, mis tähendas, et võistlus jätkus lisaajal. Napilt enne lisaaja teise minuti täitumist andis kohtunik aga Kaljulaidile viimase hoiatuse, mis lõpetas matši Žganki kasuks.

Klen-Kristofer Kaljulaidile võistluse tulemuseks esimene grand prix' medal ja kõvasti punkte olümpiareitingus, ta tõusis neli positsiooni ehk 14. kohale. Kaljulaidi järgmiseks võistluseks on veebruari esimesel nädalavahetusel toimuv Pariisi Grand Prix.

Viljar Lipard, kes maadleb esimest aastat täiskasvanute vanuseklassis, jõudis Portugali GP-l üheksanda kohani. Lipardi kehakaalus  kuni 66 kg võistles kokku 51 sportlast. Esimese võidu saavutamiseks Peruu judoka Juan Postigose üle kulus Lipardil 34 sekundit. Teises kohtumises võitis Lipard waza-ari'ga Brasiiliast pärit Luis Rossetimi.

Kolmas kohtumine jaapanlase Shinsei Hattori vastu algas tasavägiselt, kuid kolmandal minutil jäi Lipard kinnihoidmisesse, millest õnnestus küll välja pääseda, kuid vastane sai endale tabloole kirja waza-ari. Kohtumise lõpuni jäänud 58 sekundit maadles jaapanlane juba väga taktikaliselt ja suutis blokeerida kõik Lipardi rünnakud ja kohtumise võita. Jaapanlane võitis hiljem pronksmedali.

Ants-Oscar Pertelson (kuni 66 kg) ja Karl Tani Priilinn-Türk (+100 kg) sel korral eelringidest edasi ei pääsenud.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles