Segadusse läinud Saarepuu sai noorte olümpial karistada

Postimees Sport
Copy
Toni Andree Saarepuu
Toni Andree Saarepuu Foto: OIS/ROK

Eesti murdmaasuusatajate noorte olümpiamängude debüüt Lõuna-Koreas Gangwonis algas kahetiste tunnetega – Gerda Kivil ja Herta Rajas pääsesid vabatehnikasprindis veerandfinaali, samas sai Toni Andree Saarepuu ajatrahvi ja Daniel Varikov kukkus.

Kivil ja Rajas esinesid kvalifikatsioonis juba edukalt – Kivil sõitis välja seitsmenda aja, Rajas oli eelsõidus 20. «Mõlemad sõitsid oma FISi reitingu üle, mis on väga hea näitaja,» kiitis treener Asko Saarepuu pressiteates.

Herta Rajas
Herta Rajas Foto: OIS/ROK

Oma veerandfinaalis oli Rajas kuni lõpusirgeni mängus sees, kuid lõpetas sõidu neljandana ja jäi õnneliku kaotajana konkurentide sõite ootama. Järgmises veerandfinaalis startinud Kivil oli lõpusirgel samuti heal positsioonil, kuid jäi karmis finišiheitluses ülinapilt alla Saksamaa suusataja Lena Einsiedlerile. Kokkuvõttes sai Kivil 13. koha, Rajas 15. koha.

Treener Saarepuu sõnul saab tulemusega rahul olla. «Gerda veerandfinaalist on tõesti hästi kahju, nad lõpetasid saabas saapas fotofinišiga. Kuigi jäime nii napilt poolfinaalist välja, oli tüdrukute tänane võistlus väga positiivne,» hindas Saarepuu.

Meeste vabatehnikasprint lõppes eestlastele õnnetult. Toni Andree Saarepuu oli tugeva FISi punkti järgi kvalifikatsioonis esimene startija. Kui alguses sai ta oma sõiduga rahule jääda, sest ta jõudis finišisse 11. ajaga, avastas ta veerandfinaaliks valmistuma hakates protokollist, et talle on kirja pandud hoopiski 48. koht ning 15-sekundiline ajatrahv. Asja mindi žüriiga arutama ning selgus, et Saarepuud otsustati liiga varase stardi eest karistada.

Toni treeneri Asko Saarepuu sõnul pidi 17-aastane suusataja maksma väga kallist kooliraha. «Toni teadis väga täpselt oma stardikellaaega. Enne boksist väljaminekut vaatas ta veel seina pealt aega ja kõik toimis kuni selleni, et starter palus tal 20 sekundit varem valmis olla. Toni läks segadusse, arvas, et ju on midagi muudetud ja läks nõnda 15 sekundit enne oma õiget stardiaega rajale.

Käisime žüriiga rääkimas ja võtsime kogu olukorra pulkadeks lahti. Žürii kaitses ennast sellega, et nad olevat talle kolm korda öelnud, et ära mine. Aga tegelikult ütlesid nad seda järgmisele sportlasele, Toni seda ei kuulnud. Žürii ei taganenud oma otsusest, midagi polnud teha,» nentis treener.

Eestlaste sekeldused sellega ei lõppenud. Kvalifikatsioonis esikümnekohta hoidnud Daniel Varikov kukkus lõpulaskumisel ja jõudis finišisse ühe suusaga. «Äärmiselt õnnetu lugu,» ütles Saarepuu. «Ta tuli lõpulaskumisel hea hooga, aga kurvis vajus veidi välja, võitles end rajale tagasi, aga takerdus jalaga mingi aiaposti taha. See rebis ta suure hoo pealt pikali, suusalt klambri pealt ja ta lõpetas ühe suusaga. Siiski ta on väga osav, et ta ei jäänud viimaseks, vaid sai 57. koha. Aga ta oleks kindlasti edasi saanud ja edasi me ei tea keegi, mis võinuks juhtuda.»

Juba homme on kõik neli eestlast olümpiarajal eraldistardist klassikasõidus.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles