VIDEO Suri Dakari ralli ühe kuulsama dünastia alusepanija

Henry Lääne
, Sporditoimetuse juht
Copy
Jan de Rooy aastal 1979.
Jan de Rooy aastal 1979. Foto: Eddi Laumanns aka RX-Guru / CC BY-SA 3.0 / Wikimedia Commons

Eile läks 80-aastaselt manalateed kunagine Dakari ralli tšempion Jan de Rooy, kelle tiimi ridades on veoautode klassi võitnud mitu sõitjat.

Hollandlane alustas mootorispordiga 1969. aastal rallikrossis, võites kodumaal viis meistritiitlit ning de Rooy oli edukas ka EM-sarjas. 

Esimest korda osales de Rooy Dakari rallil 1982. aastal ning lõpetas üldarvestuses 67. ja veoautode hulgas kolmandana. Kaks aastat hiljem osales madalmaade mees Dakaril esimest korda spetsiaalselt kõrberallide jaoks ehitatud Hollandi firma DAFi veokiga.

Muide, DAFiga tegi de Rooy koostööd nii Dakaril kui ka ettevõtluses, sest ta võttis 1965. aastal oma isalt üle perefirma De Rooy Transporti juhtimise. Firma keskendub raskete asjade vedamisele ning ehitab selleks spetsiaalseid veokeid, nende üks suuremaid kliente on olnud just DAF.

1987. aastal suutis de Rooy DAFiga Dakari veoautode klassis võita. Hollandlase ülekaal oli mäekõrgune, kuna lähim jälitaja kaotas talle enam kui 11 tundi, üldarvestuses oli de Rooy 11.

Järgmisel aastal tegi de Rooy meeskonnakaaslane Theo van de Rijt oma DAFiga avarii, misjärel suri tema kaardilugeja Kees van Loewezijn. Tiim ei jätkanud rallit ja DAF lõpetas koostöö de Rooy meeskonnaga.

Muide, 1988. aasta võistluselt pärib Dakari ajaloo üks kuulsamaid klippe, kui de Rooy kihutas liival koos 1981. aasta autoralli maailmameistri Ari Vataneniga, kes juhtis Dakaril autot Peugeot 405.

Dakaril osales Jan de Rooy uuesti alles 2002. aastal, kui kaarti luges poeg Gerard. 2010. aastal võttis Gerard perefirma juhtimise üle ning jätkas Dakaril kihutamist. 43-aastane sõitja on veoautode klassi kahekordne võitja, 2023. aastal tõi de Rooy tiimile järjekordse veokite triumfi Janus van Kasteren.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles