Rattamaailma tegijad, kes rambivalgusesse ei sattu. Kes nad on?

Siim Kaasik
, reporter
Copy
Belgia rattur Jasper Philipsen oli möödunud hooajal Tour de France'i parim sprinter. Suure töö tegi tema nimel ära lahtivedaja Mathieu van der Poel.
Belgia rattur Jasper Philipsen oli möödunud hooajal Tour de France'i parim sprinter. Suure töö tegi tema nimel ära lahtivedaja Mathieu van der Poel. Foto: Anne-christine Poujoulat

Jalgrattaspordi üks vaatemängulisemaid elemente on suured pundifinišid, kus võimsamad ja plahvatuslikud sprinterid külg külje kõrval kartmatult finišipoole väntavad. Sellele eelneb aga üksjagu strateegiat, mille üks osa on sprinteri lahtivedamine.

Jalgrattaspordis kasutati terminit lahtivedamine (inglise keeles – leadout) esimest korda 1940ndatel, kuid 20. sajandi keskpaigas polnud see veel tavapärane taktika. Sprinterid nagu Rik Van Looy ja Freddy Maertens olid küll meeskonnakaaslaste poolt kaitstud, kuid neid ümbritses palju suurem kaos kui nende kaasaja kolleege.

Tour de France’il neli etappi võitnud endine sprinter Jaan Kirsipuu meenutas, et tänapäevased sprindirongid tekkisid 90ndatel, mil tegusid tegid sellised mehed nagu Mario Cipollini ja Erik Zabel.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles