Eesti tenniseliit sai kohtus võidu, Davis Cupi kohtumine Iraaniga toimub neutraalsel pinnal (1)

Postimees Sport
Copy
Mark Lajal
Mark Lajal Foto: Instagram @marklajal

Rahvusvahelise Tenniseföderatsiooni (ITF) Davis Cupi Komitee kinnitas Eesti ja Iraani vahelise Davise karikasarja Maailmaliiga II grupi üleminekumatši toimumise ajaks 15.‑16. märtsi ja võistluspaigaks Colombo, Sri Lanka.

Eesti ja Iraani vaheline Davise karikasarja üleminekumatš toimub 15-16.03.2024 Sri Lankal - toimumiskoht muudeti Eesti Tennise Liidu nõudmisel.

ITF-i Davise Karikasarja Komitee tegi uue mängukoha valiku Iraani alaliidu ettepanekul pärast seda, kui komitee oli küsimust kolmandal korral otsustades rahuldanud Eesti Tennise Liidu (ETL) taotluse muuta Eesti ja Iraani vahel kavandatava üleminekumatši asukohta. Matši toimumiskohaks oli esialgu planeeritud Teheran, Iraan. Uus otsus sündis pärast Eesti Tennise Liidu korduvat edasikaebamist spordiarbitraaži.

ETL tõi oma taotluses välja, et Iraan ei ole oluliste riskide tõttu turvaline koht Davise karikasarja üleminekumatšivõõrustamiseks. ETL tugines seejuures demokraatlike riikide (sh UK, USA, Kanada, Austraalia, Saksamaa, Prantsusmaa, Austraalia, Soome ja Eesti) valitsuste tungivatele soovitustele turvariskide tõttu Iraani mitte reisida. ETL juhtis ka tähelepanu, et oli võistlustega seoses võtnud ühendust Eesti Välisministeeriumi, Eesti Kultuuriministeeriumi ja Eesti Olümpiakomiteega, kelle selge soovitus oli Iraani mitte reisida isegi spordivõistlusele, nagu seda on Davise karikasarja üleminekumatš. Lisaks viitas ETL võimalikele terrorirünnaku riskidele Iraanis (sh hiljutistele rünnakutele). Aluse matši toimumiskoha muutmiseks andis Davise Karikasarja Reglemendi p 29.2.5, mille kohaselt Davise Karikasarja Komitee võib otsustada, et vastasvõistkonnal ei ole matši valitud toimumiskohta jõudmine või seal mängimine võimalik või praktiline tulenevalt (näiteks) sellistest asjaoludest nagu sõda, poliitilised rahutused, terrorism või looduskatastroof.[1]

Algselt jättis ITF Davise Karikasarja Komitee oma otsustega ETL-i taotluse rahuldamata. ETL vaidlustas otsused vastavalt Davise Karikasarja Reglemendile rahvusvahelises arbitraažis, mille tulemusel pidigi ITF Davise Karikasarja Komitee küsimust kahel korral uuesti arutama.

ETL-i jaoks on oluline sportlaste täielik turvalisus, heaolu ja tulevik. Seetõttu on uus otsus Eestile sobiv. On kahetsusväärne, et otsuse saavutamiseks pidi Eesti Tennise Liit ITF-i otsused kaebama spordiarbitraaži suisa kahel korral – mõlemal juhul olid vahekohtu otsused ETL-i kasuks. Eesti meeskonnal on nüüd võimalik Eesti eest mängides turvaliselt keskenduda kõige olulisemale – tennisemängule.

ETL-i esindasid ITF-i otsuste vahekohtus vaidlustamisel LEADELL Pilv Advokaadibüroo vandeadvokaadid Pirkka-Marja Põldvere ja Marko Pilv.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles