Kihlveopetturist selle pahe vastu võitlejaks: eksjalgpallur rääkis oma vangipõlve sisaldanud teekonnast

Ville Arike
, reporter
Copy
Moses Swaibu Lincoln City noore ja kihlveopettuste osas veel rohelise mängijana. Ent ses klubis toimus tal spordi musta poolega esimene kokkupuude.
Moses Swaibu Lincoln City noore ja kihlveopettuste osas veel rohelise mängijana. Ent ses klubis toimus tal spordi musta poolega esimene kokkupuude. Foto: Paul Currie/Reuters/Scanpix

Kui aastakümneid oli spordi suurimaks paheks doping, siis käesoleval sajandil on selle kõrvale astunud kihlveopettused, kokkuleppemängud. Tallinnas toimunud selleteemalisel seminaril rääkis endine Inglismaa jalgpallur Moses Swaibu avameelselt oma karmi loo, mis tasub ka kõigil Eesti (noor)sportlastel kõrva taha panna.

Praeguseks 34-aastane Swaibu mõisteti kümmekonna aasta eest kokkuleppemängude korraldamise eest aastaks ja neljaks kuuks vangi, reaalselt oli ta seal neli kuud. Ta mõistis, millise pahega on tegemist, tegi elus kannapöörde ning tunnetas, et peab isikliku näite põhjal hakkama hoiatama ja püüdma sest pahest eemal hoidma praegust sportlaste põlvkonda.

16-aastaselt liitus Swaibu Londoni kõrgliigaklubi Crystal Palace noorteakadeemiaga, teenis aasta noormängija auhinna ning peagi ka profilepingu. Ootused, lootused ja unistused olid suured. Ent kõrgliigas Swaibu väljakule ei pääsenudki ja ta jätkas madalamates liigades.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles