Igiliikur Mannima jätkab Eestis valitsemist

Postimees Sport
Copy
Alutaguse maraton.
Alutaguse maraton. Foto: Tarmo Haud

Alutaguse maratonil võttis võidu norralasest pikamaasuusataja Stian Hoelgaard, kes läbis 43 km pikkuse distantsi ajaga 1:46.6. Naistest oli Estoloppeti teisel etapil parim mullune sarja üldvõitja, 44-aastane Tatjana Mannima (Suusasemud I) ajaga 2:01.4.

Meestest tegi teise tulemuse (1:47.9) Marko Kilp (Võru Suusaklubi) ja kolmandana jõudis finišisse Henri Roos (Team Fikala/Evecon, 1:48.4).

Naiste arvestuses tuli maratonil teiseks Merilin Jürisaar (Team Nordic Expérience, 2:04.3) ja kolmandaks Aveli Uustalu (Alutaguse Suusaklubi, 2:04.03).

Võitja Hoelgaard jäi võistlusega väga rahule. «Sõit oli küll lõbus, aga ka raske. Konkurendid olid tugevad, pidin võidu saamiseks kõik oskused mängu panema. Rada oli kihvt, palju tõuse, langusi ning suured kiirused.»

«Sõitsime umbes 8-9 suusatajaga üle poole maa koos, siis proovisin korraks oma kiirust veidi suurendada ning jäime kolmekesi. Proovisin veel, jäime kahekesi. Kuskil 6-8 km enne lõppu panin kõik mängu ning sain eest ära,» ütles Hoelgaard.

Rajameistri tööd hindas ta maksimaalselt. „Ma ei tea, mis olud siin varem on olnud, aga täna oli väga hea, poleks saanud parem ollagi,» tunnustas võitja ja lisas, et loodetavasti on tal võimalik Alutagusele taas võistlema tulla. «Kui see mu Ski Classics võistluskalendriga sobib, tulen kindlasti. Tore, kui Alutaguse oleks ka selle sarja üks põhimaratone.»

M15 arvestuses 21 km distantsil oli kiireim Kennet Luuk (CFC Spordiklubi) ajaga 1:04.31 ja N15 arvestuses tegi ajaga 1:09.41 parima tulemuse Anette Ahu (Alutaguse suusaklubi/ Jõhvi spordikool).

Maratoni peakorraldaja Andres Lauri sõnul jäävad inimestele igast sündmusest meelde peamiselt vaid mõned aspektid ehk ilm, rajaolud ning suuskade libisemine. «Tundub, et selle kõigega oli tänavu kõik kõige paremas korras,» ütles osalejalt raja kohta palju positiivset tagasisidet saanud Laur.

Norralasest pikamaasuusataja osalemise üle oli Lauril hea meel. «Selle üle rõõmustasid ka teised osalejad, sealhulgas poodiumile jõudnud mehed. Huvitav oli see, mida teised võistlejad välja tõid, et nad ei ole harjunud selliste nii-öelda võistluslikus mõttes tõmmetega. Stian andis mitu korda märku, et soovib vahet suurendada. Kui esimesele katsele suutsid temaga koos sõitnud mehed vastu panna, siis teisel korral oli neil juba väga raske ning kolmandat korda nad enam ei näinud. Estoloppetilt pole nad varem sellist kogemust saanud ja oli põnev tunda, et kuskil mujal on tase ikkagi kõrgem.»

Kaks suusapäeva tõi Alutagusele üle kokku üle 1000 liikuja ehk lisaks aja kirja saanud suusatajatele ja MINI Estoloppetil lustijatele veel 240 ÖÖmaratonil osalejat ja 100 vabatahtlikku. «Pealtvaatajaid oli minu üllatuseks vähemalt reedel samuti umbes 100, melu oli korralik,» rõõmustas Laur.

Korraldaja soovitab Alutaguse radu külastada ka muul ajal. «Siin ei pea käima vaid ühe korra aastas, sest põhirajad kuni 10 km on siin kogu aeg sees ja maratoni rajad hooldatakse vastavalt vajadusele ehk võib suhteliselt kindalt öelda, et need on põhimõtteliselt alati läbitavad. Kohalik mees Ülo Ahu hoolitseb selle eest siin igapäevaselt.»

Estoloppeti kolmas etapp on 50. Tartu maraton, mis toimub juba järgmisel nädalavahetusel ja kuhu saab veel kuni 11. veebruarini hilisõhtuni kirja panna veidi soodsama hinnaga.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles