Kotsar ja Raieste saavad Eestit esindada EM-valikmängudes

Postimees Sport
Copy
Maik-Kalev Kotsar (palliga) esindas Eesti koondist viimati 2022. aastal EM-finaalturniiril. Eelmisel klubihooajal ta Vitoria Baskoniast tulema ei pääsenud, suvel OM-valiksarja aegu pidas pulmi. Nüüd on ta võidunäljasena taas olemas.
Maik-Kalev Kotsar (palliga) esindas Eesti koondist viimati 2022. aastal EM-finaalturniiril. Eelmisel klubihooajal ta Vitoria Baskoniast tulema ei pääsenud, suvel OM-valiksarja aegu pidas pulmi. Nüüd on ta võidunäljasena taas olemas. Foto: Tairo Lutter

Eesti korvpallikoondise peatreener Jukka Toijala nimetas 14 mängijat, kes esindavad Eestit EM-valikmängudel. Nimekirja kuuluvad ka Euroliigasse kuuluva Vitoria-Gasteiz Baskonia mängijad Maik-Kalev Kotsar ja Sander Raieste.

Eesti meeste rahvuskoondis koguneb 19. veebruaril Tallinnas, kui alustatakse uut EM-valikmängude tsüklit. Valikturniiri esimeses aknas kohtub Eesti esmalt võõrsil 23. veebruaril Põhja-Makedooniaga ning seejärel võõrustatakse koduväljakul 26. veebruaril Leedut.

Rahvuskoondise peatreeneri Jukka Toijala sõnul on esimeses valikaknas koondises mängijad, kes on tuttavad süsteemiga ning kelle tervis ja vorm lubab koondist esindada. «Meil hakkab kolmas valiktsükkel ja valikusse kuuluvatest mängijatest on mõned olnud kaasas kõik tsüklid. Mängijate ring on suur, aga lõppvalikus olevatest mängijatest on kõik meile tuttavad ning pole kedagi, kes oleks esimest korda koondises,» selgitas Toijala mängijate valikut pressiteates.

«Eks valikakendega ongi nii, et lõpuks me vaatame, kuidas mängijate tervis ja vorm on ning valime selle põhjal. Positiivne on, et me oleme nüüd jõudnud sellisesse seisu, kus meil on kahe meeskonna jagu mängijaid, kes on meie programmist läbi käinud ning kelle seast me valiku teeme,» lisas soomlane.

Viimastel nädalatel on palju kõneainet tekitanud Euroliigas Baskonia särgis mängivate Maik-Kalev Kotsari ja Sander Raieste liitumine koondisega. Peatreeneri sõnul on nõusolek mõlema mängumehe liitumiseks olemas. «Alates tänasest on veel nädal selleni, kui me koguneme ning alustame treeningutega ja alati võib midagi muutuda. On olemas oht, et keegi haigestub või saab treeningutel vigastada. Aga nõusolek Kotsari ja Raieste liitumiseks on olemas,» sõnas Toijala.

Esimeses EM-valikmängude aknas kohtub Eesti esmalt võõrsil Põhja-Makedooniaga ning seejärel võõrustatakse Tallinnas lähinaabrit Leedut. Vastased on Toijala jaoks tuttavad, sest tema ametiajal on mõlemaga kohtutud kolmel korral.

«Põhja-Makedoonial on tuttavad näod, aga alati, kui sa lähed nendega mängima, siis tuleb arvestada mõttega, et milline välismängija meid sel korral ees ootab. Praegu on neil nimekirjas kaks välismängijat – TJ Shorts, kelle vastu mängisime suvel Tallinnas ning uus nimi on Ethan Happ. Happ on mängumees, kes on samm-sammult tõusnud Euroliiga tasemel mängijaks. Me peame olema valmis nii variandiks A kui B ja tegema oma mänguplaanid vastavalt sellele.

Igal juhul minna Makedooniasse on väljakutse, sest nad mängivad väikeses saalis. Sealne atmosfäär pole külalismeeskonnale kunagi kerge ning peame olema valmis taktikaliselt ning eriti vaimselt. Aga meil on kogenud mängijad ja oleme selleks valmis,» rääkis Toijala koondise esimesest vastasest.

«Leedu puhul me räägime Euroopas esimese kaheksa korvpalliriigi hulka kuuluvast maast, kelle soov on alati medalitele mängida. Nende eelmine EM-valiktsükkel oli väga keeruline ning ma usun, et nende suhtumine on muutunud. Lisaks on peatreener Maksvytis saanud selle meeskonnaga piisavalt pikalt töötada ning tema käekiri on mängijatele tuttav.

Aga meile on see väga-väga hea väljakutse, sest sinna me tahame ise jõuda. Leedu, Läti ja näiteks Soome meie kõrval on väga head näited sellest, kus me tahame ise mingil hetkel olla,» iseloomustas Toijala Leedu koondist.

Juba kaks ja pool nädalat enne mängu tuli korvpalliliidu kanalite vahendusel teade, et Eesti ning Leedu vaheline EM-valikmäng on välja müüdud. Peatreeneri sõnul on tal selle üle ääretult hea meel, et Eesti fännide toetus on nii suur.

«Mul on väga hea meel selle üle, et fännide huvi mängu vastu on väga suur ning unistan, et meil oleks saal, mis mahutaks 10 000 inimest ja saalis oleks veel rohkem inimesi. Kodusaalis täismaja ette minek on iga mängija ja koondise liikme üks unistusi ning Leedu on üks põnevamaid vastaseid, kes meile vastu saab tulla. See on see, miks me seda sporti teeme ja me oleme väga teadlikud ning õnnelikud, et selline suur toetus on meil olemas. Anname endast kõik, et oma töö ära teha ning väljakul kõik anda.»

Eesti meeste korvpallikoondise koosseis

Kristian Kullamäe, Bilbao (Hispaania)

Kasper Suurorg, TalTech/OPTIBET

Märt Rosenthal, Tartu Ülikool Maks & Moorits

Joonas Riismaa, Brindisi (Itaalia)

Mikk Jurkatamm, BC Kalev/Cramo

Janari Jõesaar, Wloclaweki Anwil (Poola)

Sander Raieste, Baskonia (Hispaania)

Artur Konontšuk, Oldenburg (Saksamaa)

Siim-Sander Vene, San Pablo Burgos (Hispaania)

Kaspar Treier, Sassari Dinamo (Itaalia)

Kregor Hermet, BC Kalev/Cramo

Mihkel Kirves, BC Kalev/Cramo

Matthias Tasa, Oostende Filou (Belgia)

Maik-Kalev Kotsar, Baskonia (Hispaania)

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles