GALERII Nõmmel avati olümpiavõitjale pühendatud kuju

Postimees Sport
Copy

Täna avati Tallinna Nõmme Gümnaasiumi spordihoones Eesti spordilegendi ja 1972. aasta Müncheni olümpiamängude kuldmedalisti Jüri Tarmaku bareljeef.

Tallinna Nõmme Gümnaasiumi vilistlaste seas on palju kuulsaid sportlasi ning kool mõnd neist ka eksponeerinud spordihoones olevatel fotodel. Koolipere ja vilistlaste idee oli Eesti spordiajaloo ja Nõmme Gümnaasiumi seoste näitlikustamiseks jäädvustada seni väärika tunnustuseta kooli vilistlase Jüri Tarmaku saavutused mälestustähisega vastvalminud spordihoone fuajees.

Jüri Tarmakule pühendatud bareljeef on mälestustähis kooli seni ainsale olümpiavõitjast vilistlasele ja esimesele eestlasele, kes on võitnud olümpiakulla kergejõustikus. Jüri Tarmak oli ka viimane meeskõrgushüppaja, kes on võitnud olümpiakulla hüpates rulltehnikat.

Mälestustähis valmis skulptor Mati Karmini käe all, kes on muuhulgas lapsevanemana kooliga seotud ja kogukonna liige. Mälestustähise avamine toimus kooli 95. aastapäeva tähistamise raames.

Mälestustähis asub Nõmme Gümnaasiumi spordihoone fuajees kõrgusel 2.23 meetrit, mis tähistab Jüri Tarmaku tulemust olümpiakulla võitmisel. Üks eesmärk oli luua ruumilise visuaaliga inimestele mälestustähise kõrval seistes reaalne tunnetus, kui kõrgest latist Jüri Tarmak üle hüppas. Selliselt oleks mälestustähis ka hea tunnetuslik õppevahend õpilastele mõistmaks, et piisava tahte ja pingutuse tulemusel on kõik võimalik.

Avamistseremooniast võtsid osa Eesti Olümpiakomitee president Urmas Sõõruma, Eesti Kergejõustikuliidu president Erich Teigamägi, Nõmme Linnaosa vanem, Jüri Tarmaku pereliikmed ja teised bareljeefi loomise toetajad.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles