MMi finaali pääsenud Zirk tegi Eesti ujumise ajalugu

Postimees Sport
Copy
Kregor Zirk tänavusel MMil.
Kregor Zirk tänavusel MMil. Foto: Lee Jin-man / AP / Scanpix

Kataris peetaval pika raja ujumise MMil kindlustas Kregor Zirk 200 m liblikujumises pääsu homsesse finaali!

Zirk läbis distantsi 1.55,64ga, mis tähistas poolfinaali viiendat aega. Tegemist on Eesti meeste parima tulemusega, varem polnud keegi olümpiadistantsil kaheksa parma sekka jõudnud. Varem oli ta ise olnud üheteistkümnes.

Zirgil jäi hommikul ujutud võimsast tippmargist puudu kuus sajandikku. 

Poolfinaali võitis Alberto Razzetti 1.55,05ga. Tomoru Honda kaotas talle 0,11 ja Michael Chmielewski 0,29 sekundiga.

«Täiesti uskumatu päev,» sõnas Zirk peale ujumist pressiteates. «Hommikune tulemus tekitas väga palju emotsioone ning päeval oli keeruline isegi lõunauinakut teha. Aga uskusin enne poolfinaali, et kui suudan ujuda sarnase aja nagu hommikul, siis peaksin finaali murdma ja nii ka läks.»

Homse ajaloolise finaali eel Zirk pinget ei tunne. «Miinimum eesmärk oli end poolfinaali ujuda, aga selle finaali ja ajaga olen kõik oma ootused juba ületanud,» märkis rõõmsameelne eestlane, kes tunamullu saavutas samal alal 11. koha.

«Finaalis võib kõike juhtuda, aga saan kontrollida ainult seda, mida mina teen, seega üritan tehniliselt asju kontrolli all hoida ning nautida MMi finaali.»

Enne poolfinaali

Zirk sepistas eelujumises suurüllatuse, läbides 200 m liblikujumise distantsi parima ajaga 1.55,58. See tähedas nii Eesti rekordit kui ka Pariisi olümpia normatiivi.

«Ma olen üsna sõnatu. Ujumise ajal ma ei oleks eeldanud, et ma nii kiiresti liigun, aga see aeg oli tõesti üllatav,» lausus Zirk pressiteates.

MMi või olümpiafinaalis on ujunud vaid kaks Eesti meesujujat. Esimesena sai sellega hakkama Veiko Siimar 1960. aasta Rooma olümpial 100 m seliliujumises 8. koha. 1980. aasta Moskva olümpial teenis Ivar Stukolkin 400 m vabaujumises pronksi.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles