MMil võistluselt eemaldatud Tuuli Tomingas eksis 30 aastat vana reegli vastu

Postimees Sport
Uuendatud 14. veebruar 2024, 18:12
Copy
Tuuli Tomingas
Tuuli Tomingas Foto: Joe Klamar / AFP / Scanpix

Laskesuusatamise MMi eilne päev pakkus Eesti spordisõbrale vastuolulisi emotsioone. Tuuli Tomingas oli küll tavadistantsil justkui paremuselt 11., ent veidi pärast finišist tema tulemus tühistati.

Miks? Reeglite kohaselt ei tohi laskematil suuskade alla tahtlikult panna suusakeppe. Kohtunike käsutuses oli aga video, kust ilmnes, et Tomingas eksis selle määruse vastu vähemalt ühes lasketiirus. Täpsemalt asetas ta suusa alla kepi rihma. Žürii tutvustas videot treener Indrek Tobrelutsule, veidi hiljem meie parima biatlonisti tulemus tühistati.

Juhtum võeti luubi alla ETV stuudios. Selgus, et reegel on küll pika ajalooga, ent alles viimase aasta jooksul on karistus nõnda karm. Varem võis säärase eksimuse eest saada näiteks minuti-kaks ajatrahvi. Karel Kulbin selgitas, et kunagi asetati suuskade alla näiteks mütse ja kindaid, et aluspind poleks nõnda libe.

«Reeglist teadsin, aga oli meil ka eelmisel aastal juunioride MMil samasugune situatsioon ja seal tehti hoiatus,» lisas Eesti Laskesuusatamise Föderatsiooni spordidirektor Kauri Kõiv.

«Aga kuna neid olukordi hakkas rohkem tulema, selgelt lahendit polnud, iga kord pidi žürii kokku tulema ja mõtlema, mis teeme. Kas karistame minuti, kahega, hoiatame? See reegel on 30 aastat olnud: kui asetad midagi sihilikult suusa alla, siis selle eest saab maha võtta. Küsimus ongi, kas asetasid, viskasid või panid lihtsalt oma kepid maha. See on hall ala. Tobrelutsule näidatud videos Tuuli justkui pani vaikselt kepid maha.»

Tomingas ise ütles, et pani tõepoolest rihma teadlikult käe alla. «Kui ma jõudsin teise lamadestiiru, siis tundsin, et parem küünarnukk libiseb alt ära. Ehk matt on jäässe läinud,» selgitas ta ETV ülekandes.

«Kui tulin viimasesse tiiru, siis mõtlesin, et lähen kindla peale välja, katsun leida väga stabiilse püstiasendi. Võtku see nii kaua aega kui vaja. Mõtlesin, et kasutan seda vana head kavalt nippi, mida olen elu aeg teinud. Ehk panen kepi rihma suusa alla. Sellest pole kunagi mingit probleemi tulnud.»

Tomingas tõdes, et võistluse järel tuli talle esialgu nime taha tekkinud tärn väga suure üllatusena. «Arvasin viimse hetkeni, et pääsen suurimast karistusest. Et pigistatakse silm kinni ja saan hoiatuse. Reeglites pole otseselt sõnastatud, et kepi rihm ei või olla suusa all,» arutles ta. «Kui otsus tuli, olin ikka väga kurb.»

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles