JÄRELVAADATAV Kudre-Schnyder tõusis kodusel MK-etapil poodiumile

Postimees Sport
Copy

Käesoleva nädalavahetusel toimub Rõuge vallas, Haanja suusakeskuses suusaorienteeriumise MK-etapp, millest võtab osa kogu maailma paremik. Laupäeval toimusid jälitussõidud, naiste seas võitis norralanna Anna Ulvensoen, viiendana alustanud Daisy Kudre-Schnyder tõusis kolmandaks. Meestest võitis soomlane Niklas Ekströma. Postimees vahendas võistlust otseülekandes.

Naiste jälitussõidu võitis kolmandana, 10-sekundilise kaotusega eilsele võitjale rajale läinud Anna Ulvensoen Norrast (1:07.19), teise koha säilitas pingelises võistluses Magdalena Olsson Rootsist (+8). Daisy Kudre-Schnyderit (+2.18) ohustas rajal eilselt kaheksandalt kohalt neljandaks tõusnud Elin SchagerstömRootsist, kuid finišis jäi siiski vahe 11 sekundit meie sportlase kasuks. Esimesena startinud eilne võitja Judita Traubaite tegi rajal mitu halba teevalikut ning langes viiendaks.

Daisy Kudre-Schnyder säras finišis rõõmust ning tõdes: «Olen tänase sõidu ja tulemusega väga rahul. Oli pikk ja raske võistlus nii orienteerumise kui ka füüsilise poole pealt, olud olid ka rasked. Oli eesmärk teha kontrollitud sõit ja kuni viimase ringini nii ka läks. Siis tuli väike närv sisse ja paaris kohas kaotasin, ent õnneks lõpptulemust see ei mõjutanud. Keskendusin enda sooritusele ja võtsin tänasest päevast parima. 3. koht oli kindlasti õnnestumine, suusad kiired ja lahe võistlus!»

Kahjuks ei sujunud teistel eestlannadel tänane sõit kõige paremini: Doris Kudre lõpetas 26., Liis-Marii Kaso 28., Epp Paalberg 31. ja Laura Lään 37. kohal.

Meeste võistlusel sai Haanjas MK finaalringil teise kuldmedali soomlane Niklas Ekström (1:06.04). Madalamad poodiumikohad selgitati tulises finišispurdis, eilselt kolmandalt kohalt tõusis teiseks Aapo Viippola (+52), kolmandaks jäi eilne viies, Nicola Müller Šveitsist (+53). Veel sekund nõrgema ajaga (+54) lõpetas valitsev maailmameister Jörgen Baklid Norrast. Eilne teise koha omanik Stanimir Belomazhev Bulgaariast oli finišis viiendana (+3.13).

Eesti meestest oli taas kiireim Olle Ilmar Jaama (+5.44), kes säilitas 14. koha. Mattis Jaama sai 23. koha (+9.57) olles üks neist, kes raja ülikiirtel teravatel ja kitsastel laskumistel valusalt kukkus, kuid õnneks jäid nii varustus kui mees enam-vähem terveks. Kevin Hallop (+15.14) ja Andres Rõõm (+15.16) said vastavalt 35. ja 36. koha ning Timo Kudre (+20.47) ja Chris Marcus Krahv (+20.48) 42. ja 43. koha. Eile rahvuslikus grupis startinud Tõnis Laugesaar (+35.31) sai 50. koha.

Olle Ilmar Jaama: «Rada oli keeruline, tihe orienteerumine. Kaassportlasi oli ka metsas palju, see pisut raskendas keskendumist ja õigete otsuste tegemist. Oli tõesti väga tehniline rada ja seda stardist finišini, nii et igasse kontrollpunkti pidi tegema õige teevaliku. Usun, et suutsin selle ülesandega enam-vähem hakkama saada. Võtsin mitmes kohas konkurentidest erineva teevaliku, lootuses saada edumaad, kuid sel korral neist valikutest vist võitu ei tulnud. Füüsiline tunne oli hea, seetõttu suutsin eile väljasõidetud kohta säilitada.»

Homme, viimasel võistluspäeval on kavas lühirada. MK-stardid algavad taas 10.30. Võistlust on võimalik jälgida Postimehe veebist, kus võistlust kommenteerivad Meelis Atonen ja Margus Hallik.

Enne võistlust:

Kuigi esialgse plaani kohaselt pidanuks võistlused oma avalähtme saama Võru-Kubijal, kuhu oli kavandatud reedene sprint, siis viimaste päevade sulailmad sundisid MK-etapi täies mahus Haanjasse üle viima.

Võistluste peakorraldaja, orienteerumisklubi Peko juhi Raul Kudre sõnul on Haanja metsade all lund paksult ja selle pärast, et võistlus täielikult ära jääks, muretsema ei pea: «Praegu on rajad jäised, ent ilmateade lubab plusskraade, sulailm muudab libisemisolud tunduvalt aeglasemaks. Ilm on väga muutlik, seepärast võtame päev korraga. Kokku tuleb nädalavahetusel erinevate võistluste raames Haanjasse umbes 360 sportlast, rahvast on palju ja melu suur.»

Eesti koondis oli reedeses sprindis esindatud 16 sportlasega, neist parima tulemuse eest hoolitses mitmekordne maailma- ja Euroopa meister Daisy Kudre-Schnyder, kes tuli 3,5 km rajal viiendaks (19.14).

«Eestis tehakse tiitlivõistlustel rajad valdavalt väga keerulised ja nii oli ka täna. Palju teevalikuid, palju lugemist. Lund oli palju, kohati oli suusarajad ka jäised. See kõik tingis selle, et tahtsin teha just orienteerumise poole pealt hea soorituse. Olen see aasta mitmeid võistluseid just kaardilugemisega ära rikkunud, seega keskendusin eelkõige sellele. Olen sõiduga pigem rahul, orienteerumisvigu ei teinud. Natuke jääb kripeldama paar teevalikut, aga kokkuvõttes täitsin eesmärgi ja homseks on stardipositsioon jälitussõidus täitsa hea,» sõnas ta pärast sprindivõistlust.

Võidutses leedulanna Judita Traubaite (18.26), kellele järgnesid rootslanna Magdalena Olsson (18.31) ja norralanna Anna Ulvensoen (18.36). 

Ülejäänud eestlannade kohad 43 sportlase konkurentsis: 15. Doris Kudre (21.02), 32. Epp Paalberg (22.55), 33. Liis Marii Kaso (22.57), 35. Kaidy Kaasiku (23.14), 37. Keidy Kaasiku (24.20), 42. Laura Elisabbeth Christel Laan (26.11), 43. Kristel Koivo (27.15).

Meeste konkurentsis võidutses 3,9 km rajal soomlane Niklas Ekström (17.17), kellele järgnesid bulgaarlane Stanimir Belomažev (17.27) ja teine soomlane Aapo Viippola (17.34). Parima eestlasena lõpetas Olle Ilmar Jaama 14ndana (18.39). 

Ülejäänud eestlaste kohad 62 sportlase konkurentsis: 17. Kevin Hallop (18.50), 19. Mattis Jaama (18.51), 33. Timo Kudre (19.53), 39. Andres Rõõm (20.42), 56. Chris Marcus Krahv (23.36), 57. Tõnis Laugesaar (25.45), 58. Marek Karm (27.43).

Jälitussõidus minnakse, nagu ikka, rajale sprinditulemuste järgi. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles