Iluuisutreener Anna Levandit süüdistatakse väärkohtlemises (52)

Postimees Sport
Copy
Anna Levandi
Anna Levandi Foto: Konstantin Sednev

Eesti Antidopingu ja Spordieetika (EADSE) sihtasutusele on laekunud avaldused, kus endised õpilased ja lapsevanemad süüdistavad tuntud iluuisutreenerit Anna Levandit vaimses ja füüsilises väärkohtlemises.

Eliittreeneri kategooriat omav Levandi tunnistas, et pole treenerina veatu, kuid nimetas suuremat osa süüdistustest laimavateks ja absurdseteks, teatas ERRi spordiportaal.

Sihtasutus ei avalda kaebuste detaile ega kaebajate nimesid, küsimuse lahendamine jäetakse Eesti Uisuliidu juhatusele. «Kaebuse lahendamiseks oleme moodustanud komisjoni, et ära kuulata kõik asjasse puutuvad inimesed,» kirjutas uisuliidu president Maire Arm.

Esimene kirjalik kaebus Levandi suhtes laekus EADSE-le vahetult enne jõule. «Selliseid vihjeid ja signaale olime ka varem kuulnud,» ütles organisatsiooni juhatuse liige Henn Vallimäe.

ERRile teadaolevalt puudutavad mitmed juhtumid 12 aastat Levandi käe all treeninud Eva-Lotta Kiibust.

Loe pikemalt portaalist ERR.ee.

2020. aastal «Spordiaasta tähtede» üritusel aasta treeneri auhinna võitnud Anna Levandi, neiupõlvenimega Kondrašova, on sündinud 30. juunil 1965 Moskvas. Ta kasvas ka üles toonase Nõukogude Liidu pealinnas ning õppis CSKA (ehk Venemaa armee keskspordiklubi või AKSK) koolis ja lõpetas Moskva kehakultuuri instituudi.

Tema suurimaks saavutuseks iluuisutajana jäi 1984. aasta MMi hõbemedal, samal aastal Sarajevo olümpial sai ta viienda ja 1988. aastal Calgary taliolümpial kaheksanda koha. Lisaks on tal neli EMi pronksi, ta tuli viis korda Nõukogude Liidu meistriks. Tema treenerid on olnud Eduard Pliner ja Stanislav Žuk.

Ta on abielus Allar Levandiga, kellega tutvus 36 aastat tagasi Calgary olümpial. Neil on pojad Anders, Armand ja Arlet.

Anna Levandi on töötanud iluuisutamistreenerina Norras, Soomes, Rootsis ja Eestis. 1999. aastast on ta Tallinna Jääspordikooli treener ja õppealajuhataja ning Anna Levandi Iluuisutamisklubi peatreener. 2002. aastal avatud Rocca al Mare jäähall valmis Anna ja Allar Levandi eestvedamisel.

Levandi õpilased on olnud näiteks Elena Glebova, Helery Hälvin, Natalja Zabijako ja Eva-Lotta Kiibus.

Kommentaarid (52)
Copy
Tagasi üles