ATSO MATSALU Kohtunikud on üks osa korvpallist

Atso Matsalu
, Endine korvpallikohtunik, Eesti-Läti liiga tehnilise komisjoni liige
Copy
Atso Matsalu
Atso Matsalu Foto: Toomas Huik

Soovin öelda mõne sõna seoses eelmisel nädalal lahvatanud korvpalliskandaaliga, kuhu liiga tugevalt tõmmati minu isik. Palju on vääritimõistmist.

Korvpalli-podcast'i «Pihtas põhjas» kadumine on kahetsusväärne. Podcast'i tegijate toodud põhjendustega aga ei saa nõus olla. Keegi ei ole soovinud sulgeda Pärnu meeskonna peatreeneri Gert Kullamäe suud, veel vähem tahab seda teha Atso Matsalu üksinda. Otsuse määrata Pärnu klubile trahv võttis vastu Eesti-Läti liiga tehniline komisjon, kuhu kuulub neli liiget, kellest kaks on Lätist.

Vale on väide, et Matsalu ähvardas Kullamäe jätta ilma treenerilitsentsist. Meediale antud intervjuus ma lihtsalt tsiteerisin juhendi vastavat punkti, kus on välja toodud ka võimalus litsents peatada, kui reeglitest üleastumine jätkub.

Tegemist on valearusaamaga, kommunikatsiooniprobleemiga, ning lumepall läks veerema. Tsiteerisin vaid juhendit, mitte ei ähvardanud Kullamäed. Litsentsi ei saa ära võtta keegi. Litsentsi saab vaid teatud perioodiks peatada.

Olen Eesti korvpallis olnud aastast 1986. Sellest 23 aastat väljakukohtunik, seejärel komissar, samuti alaliidu juhatuse liige. Olen korvpalli panustanud oma firma kaudu, samuti toonud korvpalli toetajaid.

Praegu aitan parandada kohtunikega seonduvat. Kohtunikekogu oli mõni aasta tagasi seisus, kus järelkasvu peaaegu polnudki. Hakkasime koostöös Eesti Korvpalliliiduga otsima noori kohtunikke, tegema koolitusi, et uus plejaad kasvaks peale.

Sellesse töösse peab olema kaasatud terve kogukond. Kohtunikud tulevad kogukonnast, klubid on sellest aru saanud. Positiivse näitena võib välja tuua näiteks Tartu Ülikooli spordiklubi. Aastaga oleme saanud juurde sada noort kohtunikku.

Podcast'ides on kohtunikke aga aastaid tambitud ning see mõjutab noori kohtunikke, pärsib noorte soovi valida see amet. Palusime käesoleva hooaja eel podcast'ide tegijaid, et niisugune tampimine ei aita korvpallile kaasa. See oli kokkulepe, millest podcast'ides pole kahjuks alati suudetud kinni pidada. Ka podcast'id peaksid just aitama kaasa kohtunikuameti populaarsuse kasvule. Kui teeme neid maha, siis ka juurde ei tule.

Pärnu Sadama peatreener Gert Kullamäe.
Pärnu Sadama peatreener Gert Kullamäe. Foto: Urmas Luik

Podcast'i «Pihtas põhjas» tegijad tõid lõpetamise põhjenduseks suukorvistamise. Eesti Korvpalliliit ei suukorvista kedagi. Podcast'id võivad vabalt jätkata, pidades kinni kokkulepetest, mida nende tegijatega teinud oleme. Rääkisin pärast avaliku kirja avaldamist «Pihtas põhjas» ühe vedaja Ivar Jurtšenkoga ning pakkusin, et võin tulla saatesse, teema lahti rääkida ja asja ära klaarida.

Kõigil korvpallis olevatel inimestel tuleks aru saada, et kohtunikud on üks osa korvpallist ning kohtuniketa seda mängu ei mängita.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles