Suri jalgrattatreener Jüri Kalmus (1)

Postimees Sport
Copy
Jüri Kalmus.
Jüri Kalmus. Foto: Margus Ansu

1. märtsil suri 80-aastaselt endine jalgrattasporditreener Jüri Kalmus (17. aprill 1943 – 1. märts 2024), kelle üks kuulsamaid õpilasi oli kahekordne trekisõidu olümpiavõitja Erika Salumäe.

«Eile, esimese kevadkuu esimesel õhtul lahkus meie seast legendaarne jalgrattatreener, südamepõhjani spordihing ja parim isa ja abikaasa ilma peal, meie kallis Jüri Kalmus. Sellest, et julm tõbi ta endaga viib, saime teada vaid kuu tagasi. See oli ootamatu, valus ja uskumatu.

Kevadel sündinud tugeva tahtejõuga mehena oli ta soov pidada vastu vähemalt kevadeni. Lootsime parimat, lootsime rohkemat ja olime temaga. Ent kätte jõudis siiski esimese kevadkuu esimene päev ja ta oli väsinud. Ta ootas kevade ära… ja läks vaikselt. Oma igavesse kevadesse,» andis järelhüüdes teada perekond, Jüri Kalmuse abikaasa Aili, tütred Ave, Inna-Inga, Mari-Liis ja Kertu.

Perekonnale oli tegemist teise raske kaotusega mõne kuu jooksul, sest oktoobris suri 52-aastaselt tema poeg, kulturist Marek Kalmus.

Jüri Kalmus lõpetas 1961. aastal Elva keskkooli ja 1975. aastal Tartu ülikooli kehakultuuriteaduskonna. Sportima hakkas ta Elvas õpetaja Arnold Otsa juhendamisel, jalgrattasõitu õpetas talle Heldur Karro.

Võitis 1958–61 Eesti koolinoorte meistrivõistlustel kiiruisutamises ja jalgrattasõidus auhinnalisi kohti. Töötas aastast 1965 Elva SK-s jalgrattaspordi- ja kiiruisutamistreenerina ning aastast 2002 TÜ Akadeemilises Spordiklubis jalgrattatreenerina. Alates aastast 2004 jalgrattasporditreeneri 7. kutsetase.

Tema õpilased olid näiteks hilisem kahekordne olümpiavõitja (1988 ja 1992) Erika Salumäe, Mihkel ja Madis Joosep, Gaido Päär, Arno Lääne, Margus Salumets ja Caspar Austa.

2017. aastal pälvis Kalmus Eesti Kultuurkapitali kehakultuuri ja spordi sihtkapitali elutööpreemia, 2006. aastal sai ta Elva linna teenetemärgi Elva Täht ja kultuuripreemia.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles