Eestlanna võitis Uus-Meremaal Ironmani võistluse ja pääses MMile

Postimees Sport
Copy
Merle Talviste
Merle Talviste Foto: Erakogu / Sportograf.com

Uus-Meremaal Taupos peetud Ironman 70.3 võistlusel pälvis kõikide amatöörsportlaste seas naiste üldvõidu Merle Talviste ajaga 4:32.48. Ühtlasi teenis eestlanna pääsme detsembris samas kohas peetavatele Ironman 70.3 distantsi maailmameistrivõistlustele.

Talviste ujus 1,9 kilomeetrit ajaga 30.18, sõitis 90 kilomeetrit rattaga ajaga 2:26.58 ning jooksis poolmaratoni ajaga 1:29.30. Eestlanna edestas teiseks tulnud uusmeremaalannat Hannah Maheri nelja minuti ja 31 sekundiga ning kolmanda koha pälvinud uusmeremaalannat Nikola Matthewsi kaheksa minuti ja üheksa sekundiga.

«Peale 2023. aasta vigastuspausi olen treeninud kogu suve Uus-Meremaal. Jaanuaris peetud Tauranga poolpika triatloni võitmise järel olime oma treener Dan Plewsiga kindlad, et olen heas vormis,» ütles Talviste. «Uus-Meremaa ilm on väga muutlik. Võistlushommik oli tuuline ja see tähendas, et oodata oli viimase seitsme aasta raskeimat võistlust.»

«Taupo järv on suur ja tuultele avatud. Keskendusin võtmeelementidele, mida oma sportlastele püüan samuti õpetada: tõmmete arvule, bilateraalsele hingamisele sõltuvalt lainest ja vaatamisele, et mitte teha distantsi enda jaoks pikemaks,» jätkas Talviste. «Tegu ei olnud minu kiireima ujumisega, aga tulin siiski veest välja viiendana ja kaotasin parimale naisele vaid minutiga.»

«Tuulesuuna ja -kiiruse tõttu muutus rattarada üsna taktikaliseks. Allatuules sai sõita ligi 70 km/h ja vastutuules 24 km/h. Oluline oli jõudu õigesti jagada ja hoida ühtlast võimsust. Tuulega võitlemine oli vaimselt keeruline ja üksildane, sest kõik naised olid minust maha jäänud.

Jooksudistantsile minnes oli mul juba seitsmeminutiline vahe järgmistega. Jooksurada on siin lainetav ja esimesel viiel kilomeetril puhus tugev vastutuul. Kuna Tauranga võistlus näitas, et mu jooksuvorm on paranenud, siis ma olin elevil enda testimisest. Treener ergutas samuti raja ääres, et ma suudan võita, seega leidsin oma jalad üsna kiirelt. Jõudsin finišisse oma kiireima poolmaratoni ajaga, mille triatloni sees olen jooksnud ja see oli päeva suurimaks üllatuseks,» kirjeldas Talviste.

Talviste tunnistas, et peale peapõrutust 2023. aasta märtsis ja haigestumist kaks päeva enne Ironman Hawaiid oli võit magus. «Võita oma uues kodukohas Ironman 70.3 võistlus pere, sõprade, oma treenitavate ja treeneri silme all oli väga eriline,» lisas Talviste, kes järgmiseks lööb kaasa Ironman Cairnsil, et lunastada pääse 2024. aasta Ironmani maailmameistrivõistlusteks, mis peetakse tänavu Prantsusmaal Nice'is.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles