Eesti koondis sai MM-finaalturniiriks soodsa loosi

Postimees Sport
Copy
Eesti saalihokikoondis.
Eesti saalihokikoondis. Foto: IFF/Flickr

Malmös toimunud loosimisel selgusid tänavuse saalihoki meeste MM-finaalturniiri alagrupid. Kanada ja kahe Aasia-Okeaania esindajaga samasse alagruppi loositud Eestil on põhjust fortuunaga rahul olla.

Enne loosimise täpse tulemuse juurde asumist põgus ülevaade võistlussüsteemist. Saalihoki MMi alagrupiturniiril kasutatakse spordiala sees valitsevate suurte tasemevahede tõttu mõnevõrra tavatut süsteemi, kus kaheksa maailma edetabelis kõrgemat kohta omavat koondist loositakse alagruppidesse A ja B ning ülejäänud alagruppidesse C ja D, seisab pressiteates.

A-ja B-alagruppide kaks paremat tagavad otsepääsme veerandfinaali, kaks tagumist kohtuvad 1/8-finaalis alagruppides C ja D esimeseks ja teiseks tulnud koondistega. C- ja D-alagruppide kaks viimast jätkavad mängudega 13.-16. kohale.

Säärase süsteemi puhul säilib kõigil 16 meeskonnal võimalus tulla maailmameistriks, aga maailma edetabeli teise kümne keskel asuvad riigid reeglina ei kohtu maailma tippudega ning jäävad ära 20- või enamaväravalised võidumarginaalid (rekord on Rootsi 39:1 võit Austraalia üle 2010. aasta MMil).

Kuna maailma edetabeli kaheksa paremat läbisid kvalifikatsiooniturniiri edukalt, kuulus 9. kohal paiknev Eesti loosimisel kolmandasse tugevusgruppi koos Taani, Poola ja Kanadaga. Neljandas tugevusgrupis olid kolm Aasia-Okeaania esindajat ja Sloveenia.

Eesti loositi C-alagruppi. Enda tugevusgrupist tuli vastaseks Kanada, neljandast potist aga kaks Aasia-Okeaania esindajat, kes selguvad maikuu lõpus, kui Filipiinidel peetakse selle tsooni MM-valikturniir.

Alates 1995. aastast rahvusvahelises saalihokielus osalev Eesti meeskond pole selle aja jooksul kordagi kaotanud ühelegi Euroopa-välisele koondisele. Kanadaga kohtuti viimati 2022. aasta MMil, kui saavutati kindel 13:5 võit. Eestil on seega põhjust loosimise tulemusega rahul olla.

Kui Eesti meeskond saavutab C-alagrupis esimese või teise koha, ootab ees 1/8-finaal Rootsist, Soomest, Lätist ja Slovakkiast koosneva B-alagrupi kolmanda või neljanda koha omanikuga. Tolle koosluse selged soosikud on Rootsi ja Soome, kes on kahepeale ära jaganud kõik senised 14 MM-tiitlit (Rootsi 10, Soome 4).

15. saalihoki meeste MM-finaalturniir toimub 7-15. detsembrini Rootsis, Malmös.

Eesti meeskond on osalenud kõigil senisel 14-l MMil. Parim tulemus on 2010. aasta 7. koht, kui veerandfinaalis kaotati Tšehhile karistusvisete seerias. Ülejäänud puhkudel on Eesti meeskonna tulemus jäänud vahemikku 7.-12. koht. 2022. aasta MMil saavutati 9. koht.

Koha tänavusel MMil tagas peatreeneri Risto Lalli juhendatud Eesti koondis veebruari alguses Lätis toimunud valikturniiril, kus alagrupis alistati Prantsusmaa 19:2 ja Holland 12:3 ning kaotati Soomele 1:21. MMile pääsu otsustanud mängus seljatas Eesti 14:2 Islandi.

2024. aasta MM-finaalturniiri alagrupid:

A-alagrupp: Tšehhi, Šveits, Saksamaa, Norra

B-alagrupp: Soome, Rootsi, Läti, Slovakkia

C-alagrupp: Kanada, Eesti, Aasia-Okeaania esindaja, Aasia-Okeaania esindaja

D-alagrupp: Taani, Poola, Sloveenia, Aasia-Okeaania esindaja

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles