Kaos Eesti noorte hokiliigas: ukrainlasi sõimati ja ühte poissi löödi näkku (7)

Siim Kaasik
, reporter
Copy
Jäähoki.
Jäähoki. Foto: ANNE-CHRISTINE POUJOULAT / AFP / Scanpix

Jaanuari teises pooles toimus jäähoki Eesti noorte meistrivõistlustel SK Viru-Sputniku ja HC Vipersi mängus intsident, kui jää peal toimus sõnavahetus mängijate Jegor Prijadjevi ja Savel Kovaltšuki vahel. Muuhulgas ütles Kovaltšuk Prijadjevile: «Mine tagasi oma Ukrainasse, hohol.»

Eesti Jäähoki Liidu distsiplinaarkomisjoni otsuses on kirjas, et «hohol» on paljuski tõlkimatu ksenofoobne slängitermin, mida kasutatakse solvavalt Ukraina inimeste kohta. See sõna pärineb ajast, mil Ukraina kuulus Venemaa impeeriumi koosseisu, ja sellel on negatiivne, stereotüüpne tähendus. Tänapäeval peetakse seda solvavaks ja diskrimineerivaks, eriti arvestades ajaloolist ja poliitilist konteksti Ukraina ja Venemaa suhetes.

Pärast mängu leidis aset eriliselt taunimisväärne juhtum, kus osalesid mängijad, pealtvaatajad (eelkõige meeskondade vanemad) ja kohtunikud. Komisjoni teatel toimus läbiv ksenofoobne sõim Ukraina päritolu mängijate suunas nii mitteukrainlastest mängijate kui ka mängijate vanemate poolt, lisaks lõi üks lapsevanem üht Ukraina päritolu mängijat näkku.

Kommentaarid (7)
Copy

Märksõnad

Tagasi üles