Ukrainast kindlalt jagu saanud Eestit lahutab MMist üks vastane

Ville Arike
, reporter
Uuendatud 17. märts 2024, 17:03
Copy
Eesti käsipallikoondis.
Eesti käsipallikoondis. Foto: Tairo Lutter

Eesti käsipallikoondis alistas MM-valiksarjas Leedus Alytuses peetud kordusmängus Ukraina 41:33 ning et edukad oldi ka kolmapäeval Tallinnas, pääseti sellega play-off'i, finaalturniirist ühe sammu kaugusele.

Eestlased tegid hiilgava rünnaku abil otsustava vahe sisse teise poolaja keskel. Teisel pooltunnil visati koguni 23 väravat vastaste 15 vastu.

Meie meestel oli kolmapäevasest kodumatšist kolmeväravaline puhver (tulemus 32:29). Leedumaal alustati kordusmängu hiilgavalt, sest kodutöö oli tehtud hästi, vastaste põhipommitaja Ihor Turtšenko võeti kinni, esimese kümne minutiga teeniti neli kiirrünnakut, need kõik ka realiseeriti ning asuti juhtima 6:2.

Tasapisi said ka ukrainlased mängu sisse. Nende üllatuskäik seisnes Turtšenko viimises mängujuhi kohale. Tema peale läks endiselt meie meeste põhitähelepanu, kuid ta ka juhtis rünnakuid hästi ning ukrainlased leidsid järjest ja järjest vabu mehi ja häid viskekohti. Eesti edu sulas, poolaja lõpu eel pääsesid vastased ettegi 16:15.

Siis tegi Eesti vajaliku 3:0 spurdi. Sealhulgas saadeti palli võitmise järel kaks viset tühja väravasse, sest Ukraina võttis oma rünnakul sageli väravavahi pingile, asendas ta seitsmenda väljakumängijaga ja sai nõnda arvulise ülekaalu. Ent pallikaotuse korral maksab niisugune taktika kiirelt kätte. Saatuse irooniana juhtus Eestiga enda poolaja viimasel rünnakul sama ning mõni sekund enne sireeni jõudis Ukraina 18:18 viigini.

Teise poolaja alguses püüdis Ukraina mängu tagasi tulla, asudes neljal korral ühe väravaga juhtima. Ent alati oli vastus varuks Karl Toomil, kes viskas meie koondise kuus esimest väravat sel poolajal! Ta tõmbas terve meie meeskonna käima ning saadud hooga mindi lõpuvileni välja.

Toom viskas 9 väravat, kõik teenitud 7-meetri visked realiseerinud Hendrik Koks 7, Hendrik Varul 6, Dener Jaanimaa 4, Mathias Rebane, Ott Varik ja Alfred Timmo 3, Aleksander Pertelson 2, Armis Priskus, Otto Karl Kont, Karl Roosna, Alvar Soikka 1. Turtšenko jäeti 3 värava peale, Ukraina edukaim oli Danõlo Rahozin 6 tabamusega.

Finaalturniiri osas otsustava play-off-matši peab Eesti maikuus 2008. aasta olümpiahõbeda Islandi vastu. Kokku peetakse Euroopas 11 play-off-matši. Vanast Maailmast pääseb 32 osalejaga MMile 17 meeskonda. Koha on juba kindlustanud korraldajad Norra, Taani ja Horvaatia ning EMi tulemuste põhjal Prantsusmaa, Rootsi ja Saksamaa.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles